5 филма от програмата на CineLibri, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Първият кино-литературен фестивал CineLibri започна на 2 ноември 2015 година и ще продължи до 11 ноември. Ако все още не сте избрали някои от 14-те филма, включени в програмата, отделете време поне за следващите пет заглавия, заслужава си!

"Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" по романа на Юнас Юнасон

След като се превърна в истинска литературна сензация, "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" превзе и киноекраните, при това с не по-малък успех. 

И така, Алан Карлсон става на сто години. В деня на юбилея персоналът на старческия дом, в който той живее, организира парти в негова чест. Само че Алан, който напук на годините е в отлично здраве, има други планове и се измъква през прозореца на своята стая.

Така започват приключенията му, защото пътьом случайно отмъква куфар с пари, собственост на една престъпна организация. Ако си мислите, че това е невероятно, почакайте да видите какви ги е вършил в миналото си. Ще ви издадем само, че сред личностите, които е срещал през стогодишния си живот, присъстват имена като Франко, Сталин, Труман и Дьо Гол, а неподозираните му взривоопасни умения са дали отражение върху най-значимите световни събития. 

Можете да гледате "Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна" на 3 ноември в кино "Одеон" в София, на 5 ноември в кино "Lucky" в Пловдив и на 7 ноември във ФЦК във Варна. Билети за прожекциите, както и великолепния роман на Юнасон можете да намерите ТУК.

"Никой не се спасява сам" по романа на Маргарет Мацантини

Писателката Маргарет Мацантини и знаковият италиански режисьор Серджо Кастелито са не само дългогодишен и много успешен творчески тандем, но и семейство. Те са и двама от специалните гости на CineLibri. В програмата на фестивала са включени три екранизации по произведения на Мацантини, и трите режисирани от Кастелито.

Това, което прави лентата "Никой не се спасява сам" особено интересна, е фактът, че това е най-новият филм на звездната двойка, а прожекциите му в рамките на фестивала са премиерни за България. На 5 ноември в кино "Люмиер" ще имате възможност не само да гледате "Никой не се спасява сам", но и да се срещнете лично със създателите му.

Филмът разказва историята на една разделена двойка, която си организира нещо като помирителна вечеря, за да постигне някакво разбирателство в името на децата си. Дали се мразят, или ожесточението им се дължи на факта, че любовта още не си отишла? И защо е най-трудно да се преборим със самите себе си? Това са само част от въпросите, чиито отговори се крият в "Никой не се спасява сам".

Билети за прожекциите, както и книгата на Маргарет Мацантини можете да намерите ТУК.

"Живот назаем" по романа на Дъглас Кенеди

Популярният майстор на психологическия трилър Дъглас Кенеди е другият специален гост на CineLibri. Кенеди, който вероятно е най-четеният американски писател във Франция, ще представи романа си "Живот назаем" и филма по него на 9 ноември в Дома на киното и на 10 ноември в кино "Одеон" в София.

Лентата, която има две номинации за "Сезар" в категориите за най-добра адаптация на литературна творба и за най-добра поддържаща роля на Нилс Ареструп, е дело на режисьора Ерик Лартиго. Филмът, както вече вероятно сте се досетили, е френски, което го прави още по-любопитен за изкушените от европейското кино зрители.

В него, също както и в едноименния роман, е разказана историята на един преуспяващ адвокат, чийто идеален семеен и професионален живот внезапно се разпада. "Живот назаем" е филм за високата цена на постигнатите желания, за новото начало и преоткриването на самия себе си.

Освен на 9 и 10 ноември, лентата можете да видите и на 2 ноември в кино "Lucky" в Пловдив и на 4 ноември във ФЦК във Варна. Най-прекият път към билетите за прожекции и романа на Кенеди е ТУК.

"Шегата" по романа на Милан Кундера

В програмата на CineLibri са включени две екранизации по романи на Кундера. Повечето от вас обаче вероятно са гледали "Непосилната лекота на битието", но едва ли сте попадали на "Шегата". Филм от далечната 1969 година, "Шегата" донася награда OCIC от международния филмов фестивал в Сан Себастиян на режисьора си Яромил Иреш.

Горчива и иронична комедия за абсурдите на времето, "Шегата" е истинско кинематографично бижу. Действието се развива през 50-те години на миналия век, когато Лудвик, връщайки се в родния си град след двадесетгодишно отсъствие, ще си припомни как една невинна студентска шега е променила живота му напълно.

Колко лесно една шега се превръща в престъпление, което отвежда към другарски съд, предадено приятелство и затвор и как смешното и страшното могат да вървят ръка за ръка?

"Шегата" можете да гледате на 9 ноември в "Евросинема" и на 10 ноември в културен център G8, където преди прожекцията ви очаква и една специална изненада. Билети за филма и книгата на Кундера можете да намерите ТУК.

"Любовта трае три години" по романа на Фредерик Бегбеде

Фредерик Бегбеде е много неща освен писател, включително и режисьор на екранизацията по собствения си роман "Любовта трае три години". Ако случайно сте пропуснали да прочете историята или сте я забравили, ще ви я припомним.

Марк Мароние е наскоро развел се писател от хайлайфа, който вярва, че любовта трае само три години. Не само го вярва, но дори смята, че може да го докаже. Само че срещата с Алис, в която се влюбва лудо, не къде да е, а на погребението на баба си и която е съпруга на братовчед му, може би ще разклати увереността му в тази теория.

Колко време ще трае любовта този път и как се е справил Фредерик Бегбеде с режисирането - можете да разберете на 3 ноември в кино "Lucky" в Пловдив, на 4 ноември в кино "Одеон" в София, на 6 ноември във ФЦК във Варна и на 11 ноември на специална прожекция в Дома на киното в София, преди която организаторите на фестивала са подготвили специална изненада.

Най-лесният начин да сдобиете с романа на Бегбеде и билети за някоя от прожекциите е ТУК.

Сподели.