„Чудните седмици“, д.н. Хети ван де Рейт, д.н. Франс Плои и Ксавиера Плас-Плои

Pinterest LinkedIn +

Всичко, което един млад родител трябва да знае за десетте вълшебни скока на своето бебе, и кога да ги очаква

Може би се чудите защо бебето ви е раздразнително, прилепчиво и ревливо? Възможно е да преминава през скок в мозъчното си развитие, след който овладява нови умения, прави открития и развива възприятията си. Киселото му настроение може да е сигнал, че е на път да постигне огромен напредък!

Още по-хубаво е, че тези фази настъпват почти по едно и също време при повечето бебета, така че родителите могат да се подготвят за „бурните седмици“, които предхождат „слънчевите седмици“. Основаваща се на десетилетия изследвания, Чудните седмици обхваща първите 20 месеца от живота на бебето и включва:

● десетте най-важни неща, които трябва да знаете за всеки скок в развитието

● забавни игри, които подпомагат развитието на мозъка

● списъци за попълване, които ще ви помогнат да разберете по-добре характера и особеностите в поведението на бебето ви

● научно обосновани обяснения за съня

● свежи прозрения и коментари от млади родители, използвали „Чудните седмици“

● моменти за отмора, които да запазят здравия разум на родителите особено когато са изтощени и обезсърчени. С над два милиона продадени копия и четири милиона изтегляния на мобилното ѝ приложение, Чудните седмици е най-добрият помощник за младите родители.


Откъс

Десетте скока в менталното развитие на вашето бебе

Сепната насред дълбокия си сън, младата майка скача от леглото си и се затичва по коридора към детската стая. Малкото ѝ бебенце със зачервено лице и свити юмручета пищи от креватчето си. Инстинктивно майката вдига бебето и го залюлява в прегръдките си. То продължава да пищи. Майката го нахранва, сменя пелените му, после го люлее, прилагайки всякакви трикове, за да го успокои, но явно нищо не помага. „Има ли му нещо на бебето? – чуди се тя. – Дали аз правя нещо грешно?“

Плачещото бебе не е забавно за никого. Човек иска да вижда едно здраво и щастливо бебе. Родителите често се притесняват за детето си и също така често си мислят, че те са единствените, които не обикалят наоколо с постоянна усмивка на лицето. Че те са единствените, които се чувстват несигурни, уплашени, отчаяни или раздразнени, когато бебето им създава проблеми и не може да се успокои. Обикновено родителите изпитват смесица от тревога, изтощение, разочарование, вина, а понякога дори и неудобното чувство на гняв към безутешното си бебе. Сега можем да ви кажем: определено не сте единствените. Може да ви е от помощ да прочетете в „Чудните седмици“, че и други родители изпитват същото като вас, макар че определено би трябвало да потърсите помощ от специалист, ако се чувствате напълно съкрушени или изпитвате агресия.

Плачът на бебето може също така да създаде напрежение между родителите – особено когато не са на едно мнение как да се справят с това. Добронамерените, но непоискани съвети от семейство, приятели, съседи и дори от напълно непознати само влошават нещата. „Оставете го да се наплаче, добре е за дробовете“ не е нещо, което родителите искат да чуят. Но и неглижирането на проблема също не го решава.

ДОБРАТА НОВИНА: ИМА СИ ПРИЧИНА

Трийсет и пет години провеждахме изследвания върху развитието на бебетата и начина, по който майките и бащите им реагират на промените при тях. Проучванията ни се случваха в домове, където наблюдавахме ежедневните дейности на децата и родителите им. Събирахме допълнителна информация от интервюта, провеждани по установен ред. Открихме, че от време на време всички родители са тормозени от бебе, което не спира да плаче. Всъщност с изненада установихме, че горе-долу на една и съща възраст всички нормални, здрави бебета стават по-страхливи, досадни, взискателни и кисели и когато това се случи, те може да доведат родителите си до отчаяние. На този етап сме уловили ритъма на тези възходи и падения и можем да предскажем с точност почти до седмица кога едно бебе ще навлезе в следващия тежък етап. Английски, испански и шведски учени повториха нашите проучвания и достигнаха до същите резултати. Родителите по целия свят ще се съгласят, че да си подготвен за едно кисело бебе може и да не е толкова хубаво като да прескочиш изцяло киселата фаза, но определено помага.

Има причина бебетата да плачат: те са разстроени. Мозъкът им преминава през внезапни и драматични промени, а това от своя страна променя начина, по който бебето възприема околния свят. Тези промени позволяват на бебето да усвои много нови умения и затова би трябвало да са повод за празник. Все пак това е знак, че то постига невероятен прогрес. Но що се отнася до бебето, тези промени са объркващи. Те го хващат неподготвено – всичко се променя за една нощ. Сякаш попада в един напълно нов свят.

ИЗВЕДНЪЖ ТО МОЖЕ ДА ПРАВИ МНОГО ПОВЕЧЕ НЕЩА!

Скоковете в менталното развитие

Общоприето е, че прогресът във физическото развитие при децата се случва на „резки скокове в растежа“, както е разпространено да се казва. За известно време бебето може изобщо или много малко да порасне, но после внезапно за една нощ да порасте с половин сантиметър. Изглежда, че същото се случва и в умственото му развитие. Родителите забелязват, че изведнъж бебето им започва да разбира всякакви нови неща. Неврологичните проучвания показват, че подобни скокове са съпътствани с промени в мозъка. (За повече информация относно тези изследвания вижте списъка ни с допълнителни материали в края на книгата.) Скоковете в менталното развитие не са задължително в синхрон с физическите скокове в растежа. Вторите се случват по-често. Много ключови моменти като порастването на зъбите не са свързани с тези скокове в развитието. Книгата очертава десетте скока в менталното развитие, през които преминават всички бебета през първите 20 месеца от живота си. В нея е описано какво значение има всеки от тези скокове за начина, по който бебето ви започва да разбира света наоколо, и как използва това разбиране, за да развие нови умения – умения, от които се нуждае за по-нататъшното си развитие.

Родителите могат да използват това разбиране за скоковете в развитието на своето бебе, за да му помогнат в тези често объркващи моменти в неговия нов живот. Ще разберете по-добре начина, по който мисли бебето ви, и защо се държи по-определен начин в конкретни моменти. Ще можете да изберете правилния начин да му помогнете, когато има нужда от помощ, и подходящата среда, за да извлече максимума от всеки скок в развитието си.

Това обаче не е книга, благодарение на която ще превърнете детето си в гений. Ние твърдо вярваме, че всяко дете е уникално и интелигентно по свой собствен начин. Това е книга, която ще ви помогне да разберете и да се справите с бебето си, когато то проявява труден характер, и да му се радвате максимално, докато расте. Тя е за радостите и мъките от това да растеш заедно с бебето си. Всичко необходимо, за да използвате книгата, е:
• един (или двама) любящ(и) родител(и);
• едно активно, гласовито, растящо бебе;
• готовност да растете заедно с бебето си;
• търпение!

Книгата „Чудните седмици“ от д.н. Хети ван де Рейт, д.н. Франс Плои и Ксавиера Плас-Плои, можете да закупите, чрез сайта на Издателство Изток - Запад.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.