Chiron може да достигне 500 км/ч според "Bugatti"

Pinterest LinkedIn +

Когато се завърна в автомобилния свят с Veyron, "Bugatti" искаше да направи комфортен, но много бърз автомобил, който да стане най-бързият сериен модел в света и да прехвърли максимална скорост от над 400 км/ч. Veyron изпълни тази мисия успешно.

С Chiron "Bugatti" имаше друга цел – да усъвършенства постигнатото от Veyron и да го направи доходоносен модел (Veyron се продаваше на загуба). Chiron изпълни тази мисия, от него вече са произведени 200 броя, които се продават с печалба.

Chiron обаче не е носител на титлата най-бърз шосеен автомобил. Засега тя се държи от Koenigsegg Agera RS – 457,94 км/ч. В интервю за "Automobile Magazine" изпълнителният директор на "Bugatti" Стефан Винкелман беше попитан дали Chiron може да постави рекорд, например да достигне 500 км/ч.

Според Винкелман това е възможно. За целта обаче ще е нужна "екстремна версия" на Chiron. Тя ще трябва да е внимателно преработена и ще изисква специфични усилия. Дори и "Bugatti" да може да го направи обаче, не всичко зависи само от компанията, казва Винкелман. Нужно е да се намери и производител на гуми, който да може да разработи "обувки" за автомобила, които да издържат на подобно натоварване.

Най-вероятно ще е нужна и повече мощност от самия автомобил. Стандартният Chiron разполага с 8-литров W16 двигател, който развива 1500 к.с.  Според Винкелман е неизбежно един ден да се погледне и към електрифицирането на задвижването. За момента обаче от компанията смятат, че технологията все още не е достатъчно развита и има още път пред нея, преди да може да се използва и от "Bugatti".

В интервюто Винкелман споделя още, че компанията е готова и с дизайна на свой SUV. Това е известна изненада предвид факта, че преди няколко месеца именно Винкелман обяви, че SUV модел не се планира, тъй като не отговаря на философията на марката. Сега той казва обратното – дизайнът е готов и дори вече е бил показан на потенциални клиенти, които са го одобрили. Обаче... за момента няма бюджет и окончателно решение за него.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.