"Боговете на Египет" - когато познаеш филм-провал, без да си го гледал

Pinterest LinkedIn +

Gods of Egypt (Боговете на Египет) е най-новият филм на Алекс Прояс - режисьора на мрачната класика с Брандън Лий - The Crow (Гарванът), както и човека, който адаптира I, Robot (Аз, роботът) с Уил Смит.

Сюжетът разказва история за битката между египетските богове Хор и Сет. Неочаквано злодеят Сет (Джерард Бътлър) печели битката и завладява Египет. А единственото спасение за някога проспериращата страна се оказва помощта на един обикновен човек.

Той се съюзява с Хор (Николай Костер-Валдау) и двамата трябва да минат през всички препятствия на Отвъдното, както се случва във всеки непретендиращ за кой знае каква сложност филм. Накрая доброто побеждава... Гледали сте филми, знаете как стават тези неща.

За съжаление, новото творение на Прояс няма да бъде забравено. Но не заради високата си творческа стойност. Вероятно много хора ще очакват тук подробен анализ на нещата, които работят, и на тези, които не работят във фентъзи продукцията, но фактът е, че дори нямах желание да гледам филма. 

Още с първия му трейлър, излязъл месеци преди премиерата, вече виждах оценките в Rotten Tomatoes и IMDB. И повярвайте ми, не съм известен с пророческите си способности. Истината е, че 13- те процента, които критиците му дадоха в Развалените домати, са доста повече от очакваните. 

Звездният каст с Николай Костер-Валдау от Game of Thrones, Джерард Бътлър, който напоследък сякаш прави само слаби филми за едните пари, и още няколко популярни (и не чак толкова) бели актьори, защото знаете... в Египет сме... Дори той не успя да спаси филма от предизвестената му гибел. 

Залагайки всичко на CGI и вземайки се прекалено насериозно, Gods of Egypt е първата истинска боксофис бомба за 2016 г. И го заслужава. Студиата заслужават такива филми да се провалят, защото не ги правят с мисъл в главите. 

Ще си кажете, че предстоящият Warcraft филм използва много повече CGI. Да, но ако вярваме на това, което знаем и виждаме от него до момента, той се прави със сърце и желание от фенове на този фентъзи свят. Фенове, които ги е грижа за историята, персонажите и цялостния сетинг.

Мислите ли, че който и да е от актьорите на Gods of Egypt е седнал и си е помислил: "Да, този филм наистина има стойност и персонажите са уникални. Това не го правя само заради парите, а заради следата, която ще оставим в киното." Булшит!

Истината е, че дори актьорите не са толкова виновни, защото все някой трябваше да играе в лентата. Но продуцентите и всички нагоре в йерархията, отговорни за този своеобразен наследник на Clash of the Titans (Сблъсъкът на титаните), Pan (Пан), Conan the Barbarian и т.н. - те са виновниците. И бяха наказани...

За първите 10 дни на екран, които всъщност са ключови за приходите на всеки блокбъстър, фентъзи "епиката" изкара $48 млн. при бюджет от $140 млн. Дано цифрите играят в полза на киноманите и мелачката за калпави холивудски филми се задръсти и впоследствие спре да работи. 

Междувременно вие вървете да гледате Deadpool - филм, който създателите му молиха студиата да бъде направен в продължение на 11 години. И когато това стана, бяха счупени дузина рекорди, а феновете си тръгнахме с усмивки от кината.


Сподели.