BMW ще предлага асистент с изкуствен интелект в колите си

Pinterest LinkedIn +

От BMW обявиха, че от следващата година компанията ще предлага гласов асистент с изкуствен интелект в автомобилите си. Той ще може да помага както с управлението на различните функции в колата, така и да отговаря на различни въпроси и да бъде своеобразна интернет търсачка.

Сред основните въпроси, на които ще може да отговаря, са нивото на маслото, има ли някакви проблеми в колата, какви съобщения са получени и др. Гласовият асистент ще се активира с фразата "Hey BMW", но потребителите ще имат възможност да сменят "BMW" с име по тяхно желание.

Ако шофьорът каже на автомобила си, че е уморен, асистентът ще активира специален режим, който да промени осветлението в купето, температура и дори настроението и темпото на музиката. Освен това изкуственият интелект ще използва камери, за да анализира лицето на шофьора, и автоматично ще прави промени, когато засече признаци на умора.

Новият асистент ще може да говори на 23 езика още от самото начало. Ще се предлага като опция от май 2019 г. в най-големите пазари на BMW и постепенно ще си проправи път и в другите държави.

Асистентът може да се интегрира със Office 365 и Skype. Така шофьорът ще може да работи и да участва в Skype разговори, докато пътува.

Технологията е базирана на Amazon Alexa в комбинация с облачната услуга Microsoft Azure. BMW предвижда постоянно развитие на услугата, която с времето ще получава нови възможности. Тя ще научи и предпочитанията на шофьора до най-малкия детайл (например на какво ниво харесва отоплението на седалките) и ще активира функциите подобаващо.

С времето ще има още опции за персонализиране, както и съчетаване на асистента с полуавтономните функции на автомобилите.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.