Новото BMW X5 идва с всичко по много

Pinterest LinkedIn +

Еволюцията на BMW X5 през годините е доста успешна и видима. Когато компанията представи първия Х5 през 2001 г., тя беше остро критикувана от най-върлите ѝ фенове, че офроудър няма как да е истинско BMW и разводнява гамата на марката. Днес X5 обаче е един от най-продаваните и успешни модели на концерна в неговата история (над 2,2 млн. продажби по света), а новото поколение идва с още по-големи амбиции.

Първоначално X5 изглеждаше и се усещаше като "петица на кокили" и споделяше много елементи с петата серия Е39. Постепенно Х5 придоби свой характер и дори започна да се конкурира с най-луксозните версии на Range Rover.

Новият Х5 запазва философията на предшествениците си да се старае да бъде от всичко по много. Автомобилът е малко по-голям и с дизайн, който акцентира върху това. Предницата е с още по-големи "бъбреци", а бронята също има осезаемо по-големи въздухоотводи.

Намалени са ръбовете и "щрихите" по купето, за да изглежда по-изчистено и още по-голямо. Задницата е с доста променени стопове, които са и най-голямата промяна в дизайна на X5 и в класическите форми на стоповете досега. Отново целта е автомобилът да изглежда по-голям и дори агресивен.

Новият Х5 идва стандартно оборудван с LED фарове и LED стопове. Джантите могат да са от 19 до 22 цола. Има и М спортен пакет, който подчертава допълнително по-агресивната визия.

Интериорът на новия модел също е доста променен. Нови са скоростният лост, управлението на климатика, дисплеите на информационно-развлекателната система и таблото. Седалките също са с променена визия и трябва да са още по-удобни. Подгревът е стандартна функция за тях, а масажът и охлаждането се поръчват допълнително.

Климатикът вече е 4-зонов, а държачите за чаши могат да се нагряват или изстудяват. Има и система за "динамично интериорно осветление", което се променя според различни събития – от позвъняване на телефон до отваряне на врата при работещ двигател и др.

Изцяло обновена е и системата iDrive, която навлиза в своето седмо поколение. Тя използва нов, 12,3-инчов сензорен дисплей. Запазва се и чувствителният на допир контролер до скоростния лост, който вече дава "обратна връзка", а освен това се поддържат и команди с глас или жестове. Потребителят има и възможност да персонализира началния екран на iDrive според своите предпочитания.

Таблото също е заменено от 12,3-инчов дисплей. Той е свързан с iDrive и може да показва картата на навигацията и друга информация от основната система. Х5 въвежда и новата система за отдалечено инсталиране на ъпдейти. Така платформата може да се обновява чрез интернет връзката на Х5 (ако колата е поръчана с такава) или през домашната WiFi мрежа в гаража.

Има множество системи за сигурност, засичане на пешеходци и слепи точки, предупреждение за страничен сблъсък, система за спазване на лентата на движение, асистент в задръствания и др. Нова е функцията за аварийно спиране, която следи състоянието на шофьора. В случай на "спешен медицински случай" системата засича това, автоматично отбива и паркира автомобила до пътя, като същевременно вика и спешен медицински екип.

И тъй като Х5 е голям и паркирането му може да бъде трудно, има асистент, който запомня маршрута на влизане до паркомястото и след това може автоматично да извади автомобила на заден ход при потегляне.

От гледна точка на мощността, запазва се разнообразен избор от двигатели. Ще има и дизел, но фокусът попада върху топ версията X5 xDrive50i, която е с 4,4-литров V8 с 456 к.с. и "бяга" от място до 100 км/ч за 4,6 секунди. Задвижването може да е както на 4-те колела, така и само на задните, което се управлява от xDrive системата, за да пести гориво. Х5 идва стандартно и с адаптивни амортисьори и за пръв път - допълнителен офроуд пакет с повече екстри за шофиране извън пътя като въздушно окачване, защитни кори, специален режим на шофиране, блокаж на задния диференциал и др. Продажбите започват от есента, като цените ще бъдат обявени по-късно.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.