BMW разработва различни батерии за по-красиви електромобили

Pinterest LinkedIn +

Електрическите автомобили изглеждат неизбежно бъдеще, като това носи своите предизвикателства. Едно от тях са самите батерии, които са тежки и обемисти. А това може да се окаже пречка за дизайнерите и разработката на елегантни автомобили. Инженерите на BMW работят по различни батерии, които да се справят с този проблем, съобщава Automotive News.

За целта компанията разработва нови, по-ниски клетки, които да се използват в бъдещите при електрически седани и спортни купета. При офроудърите и SUV купетата са по-големи и високи. Това позволява по-лесното вграждане на стандартните в момента батерии, но те са проблем при по-малките автомобили. Това кара дизайнерите да променят важни елементи, като не им позволява да се "развихрят" и им се налага да се съобразяват с ограниченията.

Новите батерии с по-ниски клетки ще дадат по-голяма свобода на дизайнерите. Освен това ще свалят центъра на тежестта още по-ниско, което е важно за стабилността, особено при спортните модели. От BMW планират да са готови с новите батерии през 2021 г., навреме за петия етап от стратегията си за електрифициране на гамата си.

Тогава компанията ще започне да прилага и две архитектури за всички автомобили. Те ще са универсални и ще могат да се използват със стандартни двигатели, хибриди и изцяло електрически модели. Крайната цел на BMW е до 2025 г. между 15% и 25% от световните ѝ продажби са да на електрифицирани модели.
Сподели.