BMW постави рекорд за най-дълъг дрифт без спиране − 8 часа

Pinterest LinkedIn +

За целта компанията разработи система за презареждане в движение от втора кола, без да се спира дрифтът.

BMW направи подобаваща реклама на новото поколение М5, като постави с него световен рекорд за най-дълъг дрифт − 374 км. в продължение на 8 часа. За целта компанията създаде система за презареждане на колата в движение от втори автомобил, който също е в дрифт.

Причината? Правилата позволяват спиране за презареждане, но според инженерите на BMW това било твърде скучно и твърде лесно. Затова те решили да усложнят задачата като направят така, че колата да не спира изобщо в рамките на 8 часа.

Резултатът: предишният рекорд, поставен от Toyota през 2017 г., е опустошен. Той е само 165 кг. за същото време.

За целта са използвани две коли. Новото М5, което поставя рекорда, се управлява от Йохан Шварц, топ инструктор на BMW. Единствената промяна по колата е малък допълнителен резервоар със специален щранг за бързо презареждане на задния прозорец. От него горивото се прехвърля в оригиналния резервоар на колата.

"Дрифтиращата цистерна" е М5 от предишното поколение. При нея са махнати единствено задните седалки, за да има място за втория резервоар и за механика, който извършва презареждането в движение. Общо екипите са направили 5 презареждания в движение, като при някои от опитите има и леки докосвания между колите, но без инциденти.

Системата е работила безотказно и е позволила на колата да продължи дрифта си, без да спира, цели 8 часа. Той е направен на специална писта, която се поддържа мокра, за да улесни дрифтирането и да удължи максимално живота на гумите.

Освен за рекорда BMW използва събитието и за да покаже способностите на новото М5 и на xdrive системата, която има и режим за изпращане на цялата мощност към задните колела.


Сподели.