Рент а кар: Има ли значение горивото на автомобила

Pinterest LinkedIn +

Бензин или дизел – това е основното колебание на шофьорите, които наемат автомобил.

За личния автомобил вече сме взели решение и сме се спрели на някои от съществуващите варианти за гориво. Когато взимаме кола под наем обаче, ние отново сме изправени пред същата дилема. Със сигурност представителите на една професионална рент а кар фирма ще ви разяснят предимствата на возилата, с които разполагат, включително и относно тяхното гориво. Въпреки това е препоръчително и вие да сте подготвени, за да вземете най-адекватното решение.

Истината е, че горивото има значение, но всеки случай е индивидуален. Ако се намираме на територията на България, цената не се оказва особено съществен фактор, защото тя е почти изравнена при бензина и при дизела. Обикновено това е основното колебание на шофьорите, газта или метанът по-рядко се предпочитат.

Как тогава да прецените, щом финансовият въпрос не оказва ключово влияние?

Надпреварата между дизеловите и бензиновите двигатели е сериозна.

Почитателите на дизела убедително твърдят, че такъв мотор е по-съвършен от основната си конкуренция. При него се осъществява регулиране на количеството на горивото, което се впръсква в цилиндъра, затова и се определя като по-качествено и по-икономично. По-малко изгореното гориво означава по-малко изхвърлени опасни емисии в атмосферата. Съответно дизеловият двигател се износва по-бавно, тъй като поддържа по-ниски обороти, макар че при рент а кар това вероятно ще е последният довод за вас.     

Бензиновият двигател пък залага на количественото регулиране, затова не се счита за особено ефективен. Но пък неговата поддръжка не е толкова затруднена и специфична, както е при дизеловия. Бързото ускорение, което получава колата с негова помощ, също е важно предимство. Натоварени ли сте, много по-тежко ще е да изпреварвате, ако сте заложили на дизелов автомобил. С бензиновия ще сте далеч по-сигурни и уверени в силите на машината си при определени маневри. 

През зимата дизеловите коли изискват повече време да загреят, докато при бензиновите не се налага да се губи допълнително време. За някои водачи това може също да се окаже значим фактор при наемането на автомобил.

Ако трябва да се обобщи накратко, изводът би бил, че ако ще пътувате на кратки разстояния, може би по-удачният избор за вас е бензин, а ако ще сте на дълъг път – дизел.

Разбира се, всичко е много относително и първо се доверете на консултацията на специалистите, вижте какво разнообразие от модели ще ви предложат. След като сте сключили сделката и сте оборудвани да се впуснете във вашето приключение, просто съобразете индивидуалните изисквания на автомобила.            

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.