Историята на услугата рент а кар

Pinterest LinkedIn +

Първият, който се сеща да предложи кола под наем срещу заплащане, е европеец.

Мартин Сикст е създателят на първата организация, която отдава автомобили под наем в Германия. Той стартира през 1912 година в Мюнхен, разполагайки едва с три коли. След 2 години армията ги изземва, лишавайки го не само от колите му, но и от шофьорите. Той е принуден да започне отначало, а през 90-те години неговата компания става най-голямата в страната. 

Моделът на Ford – Т става автомобилът, който също стои в началото на историята на услугата рент а кар. Вдъхновен от него американецът Джо Саундърс решава, че може да инвестира в покупката на кола и да я предлага под наем срещу заплащане. Половин година по-късно той вече разполагал с цял автопарк – 18 броя возила, които очаквали своите доволни клиенти. Цената, която те трябвало да заплащат била 10 цента за всяка измината миля.

Първите сделки на принципа рент а кар

Любопитен факт е, че човекът, който се възползвал за първи път от услугата през 1916 година, е бъдещ младоженец. Той искал да изненада своята годеница и й устроил среща с автомобил под наем. След това мълвата се разчула бързо. Вторият повлякъл крак, а неговото желание било само да усети тръпката от шофирането, тъй като не разполагал със собствено превозно средство. Примерът му последвали и други хора, защото тогава било рядкост подобно удоволствие. 

За да разшири възможностите си, година по-късно Саундърс и братята му създават по-голям обект – гараж, намиращ се на „13-та улица“ и „Хауърд“ в Омаха. Минали само още две години и компанията вече притежавала над 130 коли от Модел Т на Ford.

През 1919 година вече е отворена фирма и в Канзас Сити, а през 1920-та – гараж в Алабама. Бизнесът постепенно се разраства и Саундърс се сдобиват с рент а кар офиси в повече от 55 градове.

Възходи и падения

След бурния възход обикновено следва спад – правило в икономиката, което почти няма изключения. Обяснимо е, че по време на Голямата Депресия много от представителите на този бизнес са стигнали до фалит, а след това никога вече не са се занимавали с този вид услуги.

След Втората Световна война вече настъпва нова вълна в развитието на индустрията за отдаване на коли под наем. Собствениците бързо се ориентират, че има нужда да се настанят в близост до летища и жп гари, за да може да са максимално достъпни и удобни за преминаващите пътници. Тази традиция се е запазила и до днес. 

Сподели.