BMW представи възродената луксозна и бърза 8-ма серия

Pinterest LinkedIn +

"Осмата" серия на BMW е една от класиките на компанията, за която дълго време почитателите на марката искаха нещо ново. Години наред обаче BMW избягваше този модел, а с появата на i8 изглеждаше, че "осмицата" вече ще е символ на бъдещето. Сега обаче класическата 8-ма серия се завръща.

В самия старт на състезателния уикенд на Льо Ман BMW представи новата 8-ма серия – име, което за последно видяхме през 1999 г. Новата "осмица" е запазила духа на старата – максимален лукс и много сериозна производителност.

Колата ще има няколко версии, като най-мощната ще е M850i xDrive. Тя ще има 4.4-литров V8 двигател с 523 к.с. и 751Nm въртящ момент между 1800 об/мин и 4600 об/мин.

Максималната скорост, както винаги, е ограничена на 250 км/ч. "Осмакът" ще се изстрелва от място до 100 км/ч за 3,7 секунди. Самият двигател не е нов, но е сериозно преработен. Има две по-големи турбини, по-добра изпускателна система и множество други промени, които увеличават мощността му с 67 к.с.

За почитателите на дизела ще има и друг модел - 840d xDrive. Той ще има 3-литров, редови 6-дизелов двигател с 316 к.с. и 370Nm въртящ момент. Максималната скорост е същата, но времето от 0 до 100 км/ч е 4,9 сек.

И двата модела имат 8-степенна предавателна кутия, а xDrive системата изпраща цялата мощност към задните колела почти винаги, освен в моментите, когато ситуацията налага друго.

Целта на 8-ма серия ще бъде да се позиционира между Porsche 911 и Mercedes S Class Coupe. Според BMW "осмицата" ще конкурира производителността на Porsche и лукса на S Class Coupe.

BMW подчертава, че 8-ма серия не е наследник на спряната наскоро 6-та серия, нито трябва да се гледа на нея като на двуврата "седмица", въпреки че имат общи елементи в платформите си. Осмата серия е самостоятелен модел, който е изграден от самото начало с идеята да дефинира какъв трябва да бъде един спортен автомобил. Това се отразява и в спортното, активно окачване, големите 20-цолови джанти, специалния диференциал и M Sport спирачки и изпускателна система.

Новата "осмица" е доста голяма – дълга е 4843 мм, а междуосието е 2822 мм. Колата е висока 1341 мм и е широка 1902 мм. Това ѝ осигурява голям интериор с просторен багажник – 420 литра.

Луксозното купе използва два големи сензорни дисплея, нова, подобрена версия на head-up дисплея на предното стъкло, възможност за управление на функциите на колата с докосване, жестове и глас.

В зависимост от интереса може да има и хибридна версия на новата "осмица". Обмисля се и 4-врата версия Gran Coupe, както и кабриолет. Те се очакват следващата година.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.