Според BMW дизелът има още поне 20 години живот, а бензинът – 30 г.

Pinterest LinkedIn +

Макар голяма част от вниманието на автомобилния сектор да е насочено към електрическото задвижване, това не означава, че бензиновите и дизеловите двигатели са обречени на бърз край. От BMW обявиха, че очакват още доста живот от тези агрегати. Концернът предвижда, че дизелът има още поне 20 години живот, а бензинът – минимум 30 г., съобщава "Automotive News Europe".

Прогнозата на BMW е, че през 2025 г. 30% от колите, които компанията продава, ще са електрифицирани. Това включва изцяло електрическите модели и хибридите. Концернът изчислява, че поне 80% от всичките коли, които продава, ще имат традиционен двигател.

Има много райони по света, където електрифицирането на инфраструктурата няма да стане толкова бързо, отбелязва Клаус Фролих от борда на директорите на компанията. В тези региони традиционните двигатели ще са нужни още доста време.

Междувременно, ще има и доста райони, където електрифицирането ще стане много бързо и ще има достатъчно голям пазар за такива модели. Това ще са главно Пекин, Шанхай, западният бряг на САЩ.

Според Фролих преминаването към изцяло електрическите коли е пресилено и няма да е толкова скоростно. Има още доста работа по подобряването им, а материалите за батериите са скъпи и малко.

BMW все пак прогнозира, че ще има промени при традиционните двигатели. Малките дизели като трицилиндровите предложения са обречени, защото са твърде сложни и скъпи за вместване в еконормите. Същото важи и за големите бензинови двигатели като V12. Засега от BMW не планират да спират V8 двигателите, а работят за тяхното усъвършенстване и използването им в хибриди.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.