Без паника! Google чества автора на "Пътеводител на галактическия стопаджия" – Дъглас Адамс

Pinterest LinkedIn +

Ако бе жив, на 11 март 2013 г. британският писател Дъглас Адамс (Douglas Adams) – автор на култовата поредица "Пътеводител на галактическия стопаджия" (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) – щеше да навърши 61 години. Ако бе жив, Адамс щеше да може да види с очите си един от най-добрите homepage Doodle-и на Google, посветен на годишнината му, което е възможно за потребителите на най-голямата интернет търсачка в света само и единствено на тази дата.

Интерактивен и анимационен, Адамсовият Doodle на Google си струва всяка секунда от четирите минути, необходими за да бъде видяно всичко, сътворено от неговите създатели: Sophia Foster-Dimin, Corrie Scalisi, Kevin Laughlin, Manuel Clément и Leon Hong. Той включва много от емблематичните за творчеството на Адамс елементи.

Чашата чай, например, е референция към втория му роман за Дирк Джентли "Дългият мрачен следобеден чай на душата" (The Long Dark Teatime of the Soul), докато хавлията е нещото, определено от самия Адамс като "най-полезното, което един междузвезден стопаджия може да притежава".

Особено забавни и вълнуващи за милионите почитатели на "Пътеводителя" по цял свят са анимираните сцени, които се "включват" чрез многократни кликвания върху устройството, на чийто дисплей са изписани думите Don't Panic ("Без паника" в българската версия на Google) - същите, които човек ще открие изписани "с големи приветливи букви" на корицата на "Пътеводителя" ("който вече е изместил великата Енциклопедия Галактика като настолна съкровищница на целокупното знание и мъдрост").

Дъглас Адамс е роден през 1952 в Кеймбридж, Англия, където се завръща през 1971 г., когато започва обучението си в St John's College в Кеймбриджкия университет. От там той взима бакалавърска степен по английска литература през 1974 г.

Още в Кеймбридж Дъглас Адамс се включва в комедийния клуб Footlights, чиито членове се приемат единствено с покани, като не получава такава веднага, както му се иска. По време на представления на Footlights в Лондон през 1974 г. той прави впечатление на Греъм Чапман (Graham Chapman) – един от шестимата членове на сюрреалистичната комедийна група Monty Python, и двамата за кратко работят заедно.

Адамс написва скеча Patient Abuse, включен в епизод 45 на Monty Python, и участва в създаването на друг, включен в албума на Monty Python and the Holy Grail. Той се появява за кратко и в четвъртия сезон на Monty Python's Flying Circus (в епизоди 42 и 44).

През следващите няколко години Адамс работи на различни места, за да се издържа, като инцидентно пише комедийни скечове за радиото и телевизията.

"Пътеводител на галактическия стопаджия" се появява през 1977 като идея за сатиричен научнофантастичен радиосериал, който Адамс и продуцентът Саймън Брет предлагат на една от радиопрограмите на BBC.

В писането на някои от първите епизоди участие взима и Джон Лойд (John Lloyd), с когото си партнират в написването на два половинчасови епизода на анимационния сериал на Джефри Кели Doctor Snuggles - The Remarkable Fidgety River и The Great Disappearing Mystery.

Сериалът се излъчва с голям успех през март и април 1978 и е последван от няколко продължения. През 1979 е издаден и първият роман от поредицата, включваща още четири части: Ресторант на края на Вселената (The Restaurant at the End of the Universe, 1980), Животът, Вселената и всичко останало (Life, the Universe, and Everything, 1982), Сбогом, и благодарим за рибките (So Long, and Thanks for all the Fish, 1984) и Почти безобидна (Mostly Harmless, 1992).

През 1991 Адамс се жени за Джейн Белсън, а единственото му дете – Поли Джейн Рокет Адамс – се ражда на 22 юни 1994 г. и осиротява напълно на 7 септември 2011 г. след смъртта на майка си. През 1999 семейството се премества от Лондон в Санта Барбара, Калифорния. Дъглас Адамс умира от инфаркт на 11 май 2001 в Монтесито.

Навръх първата годишнина от смъртта му излиза книгата The Salmon of Doubt (Сьомгата на съмнението. Последно стопиране през галактиката), включваща негови разкази, есета и писма, както и 11-те глави от неговия последен, недовършен роман със същото заглавие, първоначално замислен като ново допълнение към поредицата му за Дирк Джентли.

Приживе Адамс става известен и като природозащитник и любител на бързите коли, компютърните игри, Apple Macintosh и китарите (оставя колекция от 24 китари). Музиката, която в най-голяма степен повлиява на творчеството му, с тази на Pink Floyd и Procol Harum. Що се отнася до религиозните му вярвания, самият Адамс се определя като "радикален атеист".

Виж интерактивния Doodle на Google, посветен на 61-годишнината от рождението на Дългас Адамс>>


Google
Сподели.