Google започва нова чистка на губещи популярност услуги, спира Google Reader на 1 юли 2013 г.

Pinterest LinkedIn +

Сравнявайки темпа на промените в света на технологиите и интернет пространството в момента със зората на ерата на персоналните компютри преди 40 години, Google обяви нов списък със свои сервизи и услуги, чиято поддръжка ще бъде спряна, а достъпът до тях – прекратен.

До есента на 2013 г. общият брой "пенсионирани" услуги на компанията, започнала голямото си "пролетно" почистване през 2011 г., ще достигне 70, а може би най-малко очаквано от всички е преустановяването дейността на Google Reader (Читалнята на Google).

Става дума за RSS четеца на Google, който стартира през 2005 г. и все още се ползва от твърде голям брой потребители, за да може да се каже, че няма да липсва на никого, ако животоподдържащите му системи бъдат спрени.

Въпреки това от Google твърдо са решили да прекратят достъпа до сервиза, позволяващ съставянето на безкраен списък от предпочитани интернет страници с активна Rich Site Summary функционалност (каквато е тази на Avtora.com), чиито публикации да бъдат следени лесно и прегледно при автоматичен ъпдейт и опция за споделяне.

Това ще стане на 1 юли 2013 г., а потребителите на Google Reader са бомбардирани със съобщения за спирането на сервиза при всяко логване, като при това са насърчавани да експортират данните, съхранявани в техния персонален профил, чрез Google Takeout и да мигрират към друг подобен четец, какъвто е превъзходният във всяко отношение Feedly.

Ето кои са останалите услуги, чиято поддръжка ще бъде спряна в близките месеци:

Google Voice App for Blackberry – 18.03.2013 г.
Google Cloud Connect – 30.04.2013 г.
Google Building Maker – 1.06.2013 г.
GUI Builder и 5 UiApp уиджета – 16.09.2013 г.
CalDAV API – 16.09.2013 г.
Search API for Shopping – 16.09.2013 г.
Snapseed Desktop for Macintosh and Windows ще остане достъпен, при това безплатно, но няма да се ъпдейтва повече.

Сподели.