Google Reader is no more! Who’s next?

Pinterest LinkedIn +

След шокиращата новина за предстоящото спиране на Google Reader напоследък милионите потребители на неговите услуги си задават един основен въпрос: "Кой ще е следващият?". Някои биха казали, че това е признак на параноя, но според нас става дума за съвсем валиден въпрос, като се има предвид факта, че от Google така и не дадоха задоволително обяснение на решението си за спиране на Reader.

В крайна сметка "намаляваща потребителска база" е доста мъгляво оправдание и човек не може да не се запита какво ще се случи, ако утре подобна съдба сполети Gmail, Picasa или Google Drive.

В този ред на мисли не е лошо ако вече използвате активно услуги на Google, да преосмислите дългосрочната си стратегия в това отношение, за да няма изненадани в бъдеще. Добра отправна точка би следвало да е разбирането, че Google не е просто компания, предлагаща широк спектър от услуги заради доброто си сърце. Google е бизнес корпорация, ръководеща се от бизнес интереси и желаеща да печели – колкото повече, толкова по-добре.

Разглеждайки пакета от съществуващи Google услуги през призмата на това разбиране можем да заключим най-общо следното:

Google search и Gmail
С относително висок процент на сигурност можем да кажем, че потребителите на тези две услуги могат да спят спокойно. Бъдещето им е гарантирано най-вече поради факта, че те са най-силно обвързани със самото сърце на Google бизнеса, а именно – продажбата на реклами. От Google отчаяно се нуждаят от информацията, която вие им предоставяте благодарение на вашите търсения, за да могат да ви покажат максимално адекватните на личните ви предпочитания и интереси реклами.

Същото може да се каже и за Google Maps – услуга, която отлично инкорпорира рекламно съдържание.

Google Docs/Drive
Макар и в малко "по-висящо" положение, тези две услуги също са в относителна безопасност. Въпреки че Docs (които вече са част от по-голямото клауд семейство на Drive) все още са свободна от реклами зона, те са важни за Google, тъй като са основен инструмент в дългосрочната им бизнес стратегия за софтуерната война, която водят с Microsoft.

Съществуването им пък дава смисъл на Chrom базираните уеб центрирани устройства като Chromebook лаптопите и особено анонсирания неотдавна Chromebook Pixel. Между другото същото важи и за Google Calendar като част от този онлайн офис пакет.

Положението с Google+ е малко по-различно, но той също се намира в относителна безопасност, тъй като Google инвестира много сили и средства в популяризирането му. Всъщност спирането на Google Reader е именно част от тази стратегия, свързана с опит за пренасочване поне на част от потребителите му към Google+.

Сигурно е бъдещето и на Chrome. При все че, обективно погледнато, Google не се нуждае непременно от свой собствен браузър, самият факт, че една значителна част от бизнеса на компанията е уеб базиран, говори в подкрепа на това. От момента на появата си Chrome интегрира редица специални функции, позволяващи по-гъвкаво и пълноценно използване на разнообразни Google услуги. Днес всеки Google потребител знае, че болшинството от тях се чувстват (и работят най-добре) именно в компанията на Chrome.

Да не споменаваме и факта, че когато потребителите използват конкурентни браузъри за търсене в уеб, Google плаща на създателите им част от приходите, реализирани от тези търсения.

Може би най-силно застрашено е съществуването на Picasa. Въпреки усилията, които Google хвърли за популяризирането й през годините, тя все още не успява да се конкурира с услуги като вездесъщия Flickr на Yahoo. Освен това бизнес моделът на Picasa, предвиждащ заплащане на фиксирани такси за използване на услугата, е в рязък контраст с бизнес модела на болшинството останали Google услуги, които в голямата си част са безплатни (спонсорирани от реклами).

Сподели.