Ден на жената - Честит 8 март от Google

Pinterest LinkedIn +

През последните две десетилетия в календара ни с празници навлизат все по-убедително такива, чиито традиции се коренят изцяло в западната култура, без обаче това да е в ущърб на много други, които се свързват преди всичко с времената преди промените в България. Такъв е и 8 март - Международният ден на жената, по повод на който на тази дата през 2013 г. Google дегизира логото си насред 27 нарисувани лица на жени от различни възраст, религия и раса.

Започнал като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни (предимно Русия и страните от бившия Съветски блок).

Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд.

На 27 август 1910 в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. Идеята за ежегодното честване на определен ден на работничките и на международната им солидарност с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота е на немската социалистка Клара Цеткин.

През 1911 г. Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 г. - във Франция и Русия.

На Запад Международния ден на жената се отбелязва през вторите две десетилетия на XX в., но постепенно честването му замира, за да бъде актуализирано отново успоредно със зараждащия се феминизъм през 60-те.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник този ден започва да се празнува след 9 септември 1944 г.


Сподели.