Bentley променя приоритетите си с новия Continental GT

Pinterest LinkedIn +

Новото поколение на модела ще е символ на "промяна на парадигмата" на шофирането, смятат от компанията.

Bentley представи новото поколение на популярния модел "Continental GT", който възроди марката след появата си през 2003 г. С него компанията заявява, че променя приоритетите си.

Това реално е третото поколение на автомобила и първото, което идва с драстични промени във външния вид. Колата следва новата концепция на "Bentley" и както оригналния си предшественик от 2003 г., няма да се хареса на всички. За някои тя дори ще е грозна, точно както беше и оригиналният "Continental GT" преди хората да свикнат с него.

Интериорът също е променен с нови седалки и табло. Седалките ще имат 12 точки за нагласяне и масаж, а те, както и кабината, са облицовани в кожа. Хромираните елементи пък са завършени на ръка. В центъра на таблото има 12,3-инчов дисплей, който е поставен на въртящо се рамо. Когато двигателят е изключен, дисплеят се завърта и на негово място се показва дървен панел. От "Bentley" казват, че системата е вдъхновена от смартфоните и цели да бъде също толкова лесна за използване.

Истинската промяна в автомобила обаче е механиката и управлението. Максималната скорост вече не е най-важен приоритет и не е определящ критерий за "Bentley", а новият "Continental" ще "промени парадигмата" на шофирането, смятат от компанията.

Колата е разработена с мисъл за дълги пътувания в луксозна обстановка. Затова отново има W12 двигател, който е разработен не само за високи скорости, а и за луксозно и комфортно пътуване. Купето е от алуминий, като част от платформата е от "Porsche Panamera". От "Bentley" обаче казват, че 82% от елементите са уникални.

Новият "Continental GT" е по-дълъг, по-широк и с по-голямо междуосие. Въпреки това е с около 70 кг. по-лек от предшественика си. Все пак колата си остава доста тежка - 2250 кг. Теглото ще се задвижва от изцяло нов бензинов 6-литров W12 двигател с 626 к.с. "Continental GT" ще стига 100 км/ч за 3,7 сек., а максималната скорост ще е 333 км/ч. Въпреки това има екостандарт Евро 6 и 278 g/km вредни емисии. Специална система ще изключва половината от цилиндрите при движение с бавна скорост и под 3000 оборота в минута. Има и нова автоматична предавателна кутия с двоен съединител. Задвижването отново е на 4-те колела.

Колата има Bentley Dynamic Ride като офроудъра "Bentayaga". Ще има и 4 режима на шофиране - спортен, комфортен, персонален и "Bentley". Режимът "Bentley" включва фабричните настройки, които според инженерите са най-добрата комбинация между спорт и комфорт.

Има и множество промени в окачването, които да подобрят поведението на автомобила в завой и при висока скорост. Воланът е подпомогнат от електрически сервоусилвател вместо от хидравличен. Това позволява предлагането на функции като автоматично спазване на лентата за движение, помощ при паркиране и др.

По-натам се предвижда "Bentley" да предлага още поне две модификации на "Continental GT". Едната ще има 4-литров туинтурбо V8 двигател, който ще е от "Panamera Turbo". Другата ще е хибрид, отново същият от "Panamera 4 E-Hybrid". Засега "Bentley" не предвижда да предлага дизелов "Continental GT".

Колата ще бъде представена официално на автосалона във Франкфурт през септември 2017 г. Производството пък започва в края на тази година и първите бройки ще бъдат доставени през пролетта на 2018 г. Базовата му цена се очаква да бъде малко по-висока от тази на предшественика, която беше около 162 000 евро.

Сподели.