Бащата на модерната парола съжалява за съветите, които е давал

Pinterest LinkedIn +

Според Бил Бър препоръките му за сигурни пароли са се оказали грешни.

В продължение на години експерти по киберсигурност препоръчват на потребителите да създават сложни пароли за достъп до профилите си. Бил Бър е смятан за бащата на модерните пароли. Той пръв дава съвети за замяна на букви със символи и цифри още през 2003 г.

Впоследствие Бър пише и книги със съвети за създаване на пароли с произволни символи, които няма как да бъдат отгатнати. По това време той е и мениджър на американския Национален институт по стандарти и технологии и съветва цялото американско правителство да промени паролите си по този начин.

В интервю за CBS News обаче Бър казва, че съжалява за този съвет. "Мисля, че можех да свърша по-добра работа в отгатването на някои от нещата, които сега знаем", коментира той. Проблемът според него е, че в момента твърде много хора използват една и съща техника и подход за създаване на пароли, които се оказват не толкова сложни и дори по-лесни за отгатване от хакерите.

Бър смята, че всъщност по-добрите пароли сега са дълги фрази или изречения, които човек може да запомни. В тях може да добави и символ или цифра. Освен това той смята, че не е добра идея паролите да се сменят често. Така потребителите без да искат прибягват до по-лесни пароли, за да ги запомнят. Разбира се, няма парола, която да не може да бъде отгатната, но това не означава, че трябва да е лесна.

Въпреки всички напътствия обаче най-популярната парола вече години наред остава 123456.

Сподели.