Българската компания "Sin Cars" обмисля създаването на електрически автомобил

Pinterest LinkedIn +

Българската компания за спортни автомобили "Sin Cars" обмисля създаването на електрически автомобил. Компанията в момента създава състезателни коли, които участват в шампионата GT4, но обмисля излизане на фондовата борса, за да се финансира и за навлизане в сегмента на електрически коли, казва нейният основател Росен Даскалов в интервю за "Bloomberg".

"Нашата цел е да продаваме малка, мултифункционална градска кола, която да се използва за транспортни услуги, куриерски услуги и такси. Европейските градове имат нужда от подобен транспорт. Градските центрове скоро ще затворят за дизеловите коли. Китай е далече, а ние можем да предложим по-добро качество", коментира Даскалов.

По време на автосалона в Женева т.г. "Sin Cars" представи изцяло електрическия модел S1, който ще е с цена от 40 000 евро. Според него малките градски електрически коли са добра ниша. При тях няма нужда от големи батерии и пробег, което намалява разходите.

Компанията работи и по нова платформа L-City, която ще е за електрически коли и ще може да се модифицира. Тя ще може да се използва за различни превозни средства – от малки коли до малки камиони за достави и др. Тя ще е конкурент на Piaggio & C и polaris. Базовата цена на кола с L-City платформа ще е около 10 000 евро. Тя като ще има пробег 150 км. с едно зареждане, казва Даскалов. Платформата ще дебютира в Женева следващата година.

Компанията му има големи амбиции. "Мечтата ми е да произвеждаме 30-40 коли на ден, което е реалистично с оглед на пазара, върху който сме се фокусирали – големите градове в Европа".
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.