Европейските държави засилват фокуса си върху електрическите коли

Pinterest LinkedIn +

Европейските държави все повече засилват фокуса върху електрическите автомобили. Някои от тях дори влизат в конкуренция помежду си коя по-бързо ще увеличи броя на електрическите коли по пътищата си, отбелязва "Automotive News Europe".

Състезанието се оформя между пет държави – Германия, Великобритания, Франция, Испания, Италия и Норвегия. И петте активно разработват нови стимулиращи мерки за развитието на електрическите автомобили, навлизането им на пазара и подобряване на необходимата за тях инфраструктура.

Норвегия е един от лидерите с най-богат пакет мерки. Покупките на електрически автомобили се субсидират, като за тях няма и 25% ДДС. Предлага се безплатно паркиране, няма такси за магистрали и фериботи и дори е разрешено на електрическите автомобили да използват бус лентите. Средно една пета от всички нови автомобили през миналата година са били изцяло електрически, като в някои градове като Берген например почти всяка втора нова кола е електрическа.

Франция също разработва пакет от мерки, който цели да увеличи продажбите на електрически автомобили пет пъти до 2020 г. Париж иска да забрани всички автомобили с традиционни двигатели от 2030 г. Предлагат се и субсидии за електрическите коли, както и допълнителни бонуси за връщане и бракуване на дизелови автомобили на над 11-годишна възраст. Разработват се и програми за ускоряване на мрежата зарядни станции.

Испания и Италия също предлагат различни мерки, които да стимулират продажбите на електрически автомобили. Испания имаше план MOVALT с 20 млн. евро за субсидии за подобни покупки, които бяха използвани в рамките на 24 часа. Стимулира се и изграждането на зарядни станции, включително и на бензиностанциите. В Италия също има подобни планове, както и стимулиране на частни инициативи.

Великобритания също разработва амбициозни цели. Страната иска да бъде лидер в Европа в този сегмент и е заделила 450 млн. евро само за разширяването на мрежата за зареждане. Отделно се предлагат субсидии за покупки на електрически автомобили и хибриди. Подготвя се и пълна забрана на продажби на нови коли с традиционни двигатели от 2040 г.

Германия обаче, която е най-големият пазар за автомобили в Европа, изостава. През 2010 г. Ангела Меркел обяви, че иска до края на това десетилетие в страната да има 1 млн. електрически автомобила. Към началото на тази година обаче те са под 100 000, като половината от тях са изцяло електрически. Въпреки това правителството очаква рязко ускорение на продажбите през следващите години и постигане на целта с година-две закъснение. В тази връзка също се предвиждат множество бонуси и субсидии.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.