VW: Разходите по електрическите автомобили ще са по-високи от очакваното

Pinterest LinkedIn +

"Volkswagen" има амбициозен план да представи 80 нови електрически автомобила общо за всичките си брандове до 2025 г. Освен това концернът иска до 2030 г. всеки от над 300-те модела на групата да има поне по 1 електрическа версия. Всичко това обаче ще струва повечел отколкото се смяташе досега, предупреди изпълнителният директор Хърбърт Диес, съобщава "Bloomberg".

Според него една от причините за това е, че "някои от нашите конкуренти правят по-голям прогрес". Освен това става дума за много голям брой електрически модели, които трябва да се разработят. Един от най-скъпите и сложни компоненти са батериите.

Освен това регулаторите искат по-бързо затягане на вредните емисии с още по-строги норми. Това води до ускоряване на работата върху електрическите модели, което вдига разходите.

Всичко това налага нови промени във "Volkswagen". "Нуждаем се от още по-високи печалби, за да финансираме бъдещето си. 4% е минимумът, с 5%-6% ще можем да инвестираме малко повече, а 7%-8% ни прави готови за всяка криза", казва Диес.

Затова концернът има нов план и цел. Той иска брандът на "Volkswagen" да достигне 6% печалба до 2025 г. и 8% за концерна. За миналата година компанията има 4,1% печалба.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.