Автономна Toyota може да съпровожда Олимпийския огън в Япония

Pinterest LinkedIn +

От "Toyota" планират да се възползват максимално от Олимпийските игри в Токио следващата година и да популяризират новите си технологии, съобщава "Automotive News Europe". Компанията ще предложи около 3700 автомобила за нужните на Олимпиадата, като голяма част от тях ще са електрически. Обмисля се да се използва и автономен автомобил, който да съпровожда Олимпийския огън и да води маратонските бягания.

Concept-i ще бъде работещ прототип на проекта, който беше представен през 2017 г. Той ще има ниво 4 на автономния, което означава почти пълна независимост, но все още ще има волан и педали. Колата ще използва изкуствен интелект, за да може да "разбира" хората и да взаимодейства с тях. Все още не е ясно дали Concept-i ще се движи напълно автономно, или ще е с помощта на шофьор.

Въпреки това почти със сигурност ще има автономни превозни средства в Токио по повод Олимпиадата. "Toyota" ще предложи малки автономни бусове, които могат да превозват до 20 души. Те ще се използват за превоз на персонал и атлети в Олимпийското село.

Компанията ще демонстрира и седана Mirai. Около 500 броя от него ще са в Токио и ще превозват хора. Интересното при Mirai е, че се задвижва от водородна горивна клетка. Целта на "Toyota" е да демонстрира технологиите и разработките си на повече хора и да провери интереса им към тях.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.