Артисти изследват как се променят отношенията ни под влияние на технологиите

Pinterest LinkedIn +

Арт резиденция "Старото училище" събра новатори в областта на изкуството.

Как технологии като преводачът на Google променят човешките взаимоотношения? Как кабинетът по химия в училище може да се превърне в изкуство? Това са само някои от темите, които изследват участниците в провеждащата се в момента Арт резиденция "Старато училище". Събитието ще завърши с изложбата "Пътят като ритуал" на 12 август 2017 г.

Повечето от артистите споделят, че преди пристигането си в Горна Липница, където се провежда арт резиденцията, са имали идеи, базирани на предварително разпратените от организаторите писмени материали. Но идвайки тук, в сградата на старото училище, където са разположени ателиетата за работа, и научавайки за древните артефакти около селото, концепциите за техните произведения са се променили.

"В началото мислех да използвам в работата си старите римски пътища и останки. Но след като срещнах толкова много хора в Горна Липница и усетих духа на селото, разбрах, че има по-важни неща, върху които трябва да се фокусирим", споделя американският визуален артист Джейсън Кофки.

Той допълва, че в края на резиденцията ще изрисува с тебешири в двора на училището в Горна Липница плана на Никополис ад Иструм − античен римски град, разположен близо до Велико Търново. Джейсън е силно впечатлен от уникалните стари документи и учебници, които е открил в сградата на училището. Според него всички в Арт резиденцията са артисти археолози.

По време на резиденцията Сузане Беркенхегер от Германия изследва как се променят взаимоотношенията между хората, когато се използват новите достижения на техниката като преводачът на Google. Поводът за този експеримент е твърдението на неин приятел, че с този преводач може да се проведе добър разговор. Според Сузане това не е възможно и тя ще го докаже по време на заключителната изложба на Арт резиденцията.

Испанският визуален артист Доминго Пино, който за втори пореден път участва в резиденцията, споделя, че ще представи в кратко видео и с помощта на геометрични фигури идеята за пътя като ритуал.

Американецът Адам Грийн, който живее и работи в Лондон, ще използва кабинета по химия в училището и намерените там пособия и документи. По време да закриващата изложба с тяхна помощ ще реализира нещо като лекция-пърформанс, в която активно участие ще имат зрителите.

Впечатляващ е и проектът на Рафи Мюнц от Израел. Няколко дни след началото на резиденцията стените в една от училищните стаи са изрисувани със замах. Той споделя, че идвайки в Горна Липница, се е почувствал като у дома си и това го е вдъхновило да отключи своите емоции посредством изкуството.

Джули Гласбърг е младият френски полъх в Горна Липница. Занимава се с арт журналистика, както тя сама определя своята работа. В резиденцията ще направи портрет на селото. Но не представен с методите на журналистиката, т.е. обективен и без чувство, а образ, в който се усеща духът на мястото. За няколко дни с помощта на местно момче Джули е провела десетки кратки интервюта, за да разбере кои са важните, интересните и по-различни хора в Горна Липница. Заснела е техните лица в опит да улови духа им.

"В настоящата Арт резиденция най-много ме провокира темата за пътя", споделя Ина Дамянова, която работи в областта на новите форми на визуалното изкуство, скулптyрата, керамиката, интериорния и продуктов  дизайн. По време на резиденцията тя материализира усещането си за пътя като ритуал и създава едно собствено пространство, личен лабиринт в двора на училището, в който центърът е мястото на тръгване и на връщане. Решила е да използва като материал нишката (конецът), защото тя е свързана с нашия бит, нещо, което сме наследили от своите баби и предци.

Христо Вълчев е местен артист, който участва в резиденцията от самото начало. Тук той съчетава два проекта с една обща цел − създава натуралистични инсталации. Те се вписват в т.нар. ленд арт изкуство и представляват ингергирани места (в центъра на селото), където се отглеждат различни видове билки и подправки. Проектирани са по начин, който следва геометрични принципи.

"Целта на нашата инсталация "Съвършенството Не Е Случайно – I част" е да сътворим образа на ритуалния артист като сбор от качества" − споделят Дарина и Димитър Палови, които са създатели на проекта L.Y.R.A. "Процесът на нейното създаване е своеобразно пътуване през времето и пространството като осъзнат и целенасочен акт. Вярваме, че чрез реално изминатия път и промените, до които води пътуването, всички ние на практика придвижваме нашите визии и идеи в желаната посока и в нематериалния свят".

Един от акцентите в изданието на Арт резиденцията тази година е участието на двамата куратори Теодора Константинова и Радослав Механджийски, които ще изградят пътя между модернато изкуство, създадено в рамките на 10 дни в Горна Липница, и непрофесионалната публика. По време на закриващата изложба те ще направят кураторски тур заедно с артистите и зрителите.

Сподели.