Argo - магията на Холивуд

Pinterest LinkedIn +

Арго (Argo) не е просто поредният режисьорски проект на Бен Афлек (Ben Affleck). Не е и поредния филм "по действителен случай", въпреки че е базиран на такъв. Лентата е създадена с изключително внимание към детайлите, а Афлек за пореден път залага на силен актьорски състав и съспенс.

Не всеки актьор може да е добър режисьор. Още по-малко хора могат да правят и двете неща едновременно и еднакво добре. Бен Афлек (Ben Affleck) обаче успява да се справи с тази задача и дори да не сте му фенове, ако вече сте гледали Argo, няма как да не се съгласите. Ако все още не сте - ще ви дадем няколко основателни причини да отделите внимание на филма.


Повечето ленти, в чийто сюжет е заложено спасяване на заложници, (въпреки че в Argo случаят не е точно такъв), залагат на екшън и зрелищна действеност. На Argo определено не му липсва мащабност - дори напротив! Освен това филмът буквално би могъл да се използва като образец за добре изграден съспенс. Фактът, че няма да видите престрелки и автомобилни преследвания, също може да бъде причислен към качествата на филма.

Едновременно с това е изключително въздействащ и изгражда една ярка, макар и доста едностранчива представа за времето, в което се развива действието, събитията и политическите вълнения в САЩ и Иран.

През 1979 година по време на Иранската революция американското посолство в Иран е превзето, а служителите в него задържани като заложници повече от година. Така наречената "заложническа криза в Иран" довежда до сериозно политическо напрежение между САЩ и Иран. Събитията, провокирали подобна крайна реакция като нахлуването в посолството, са споменати във филма, но историята всъщност не проследява заложническата криза, а съдбата на шестима американци, които успяват да се измъкнат от посолството преди то да бъде превзето. Те се укриват в канадското посолство, където обаче могат да останат само временно.


След като в ЦРУ разбират за шестимата бегълци в канадското посолство, започват да обмислят как да ги изведат от Иран възможно най-бързо преди иранците да са открили липсата им. Един от служителите - Тони Мендес (Бен Афлек) - предлага на пръв поглед абсурдния план да представят шестимата за канадски филмов екип и да ги изведат от страната. План, който е одобрен единствено поради липса на по-добра идея.

За по-малко от месец Мендес трябва да направи своя фалшив филм реалистичен, а за целта му трябват истински сценарий, истински плакат, истинска продуцентска къща и истински професионалисти в киното, които да му помагат.

Скоро сценарият е избран - научно-фантастичен сюжет със заглавие Argo, чието действие се развива в Близкия Изток. Остава само да успее за два дни да превърне група изплашени дипломати в канадски филмов екип и да ги измъкне от Иран.


Освен Афлек, който за пореден път не само изпълнява главната роля, но и режисира, към актьорския състав се присъединяват и Брайън Кранстън (Bryan Cranston), когото освен с хитовия сериал Breaking Bad вероятно свързвате и с кинозаглавия като Drive, Contagion на Содърбърг и блокбъстъра John Carter; Джон Гудман (John Goodman), когото миналата година гледахме в The Artist и предстои да видим в Trouble with the Curve и носителя на "Оскар" Алън Аркин (Alan Arkin), познат с ролите си в The Heart Is a Lonely Hunter, Little Miss Sunshine и Edward Scissorhands на Тим Бъртън.На Argo не му липсват и някои дребни недостатъци, но едновременно с това не му липсва и чувство хумор, макар че сюжетът е повече от сериозен. Освен това притежава изключителна атмосфера, изградена както от използваните документални кадри, така и от убедителното пресъздаване на епохата. Промъкващите се сантиментални нотки се вписват изненадващо в добре в историята. Колкото до останалите му качества - ще ви оставим да ги откриете сами.

Сподели.