Argo засенчи Cloud Atlas в US Box Office, Skyfall чупи рекорди извън Северна Америка

Pinterest LinkedIn +

Отлично оцененият от критиката трилър Argo на Бен Афлек – негов режисьор и изпълнител на главната роля, оглави американската боксофис класация на най-доходоносните кинопродукции от последния уикенд с $12.4 млн. от продадени билети.

Сумата не е голяма, а филмът излезе по екраните преди три седмици, но това са само подробности, които не омаловажават успеха на Argo – един от най-високо оценените филми на годината и от критиката (86/100 MetaScore), и от публиката (A+ CinemaScore).

Прибавяйки тези $12.4 млн., той вече има актив от близо $61.8 млн. само от продадени билети в САЩ и Канада, надхвърлящи значително вложения за създаването му бюджет от около 44.5 млн. Слабата посещаемост в кинотеатрите в САЩ и особено тези на териториите на източното крайбрежие на страната, ударено от супер урагана Санди, съвсем не означава липса на конкуренция за Argo – миналия петък (26 октомври) направиха своята северноамериканска премиера няколко нови ленти, в това число горещо очакваният епос Cloud Atlas, който обаче влезе в битка за второто, а не за първото място, и в крайна сметка я изгуби.

Очакванията на Warner Bros. за първи уикенд боксофис от порядъка на $13 млн. се оказаха твърде оптимистични - със своите $9.4 млн., Cloud Atlas не само не осуети победата на Argo, но остана на трето място с пасив от около $100 000 спрямо втория най-доходоносен филм през изминалия уикенд – анимацията Hotel Transylvania, която излезе по кината преди пет седмици и оттогава насам е предпочитаната семейна лента.

Главните действащи лица в последната са особено актуални за този период от годината - персонажи като Граф Дракула, Франкенщайн и др., докато Cloud Atlas е определян от много от критиците като твърде комплексен и труден за възприемане от масовата публика със своите шест преплетени една в друга истории, базирани на романа от Дейвид Мичъл, и дълбоки философски послания.

Актьорският състав се оглавява от Том Ханкс, Хали Бери, Хюго Уийвинг и Хю Грант, всеки от които влиза в шест различни образа, живели в отдалечени на векове една от друга епоха, а режисьорският екип включва Тим Тикуър и двамата Watchowski – Анди и Лана (The Matrix). Според Metacritic малко над половината филмови критици препоръчват на публиката Cloud Atlas, докато последната е много по-възторжена, за което свидетелства настоящият IMDB рейтинг на филма от 84/100.

Оглавилият класацията при дебюта си миналата седмица касов хорър Paranormal Activity 4 заема четвърта позиция през тази с $8.68 млн. от продадени билети през уикенда и близо $43 млн. общо., а с идентичен боксофис от $8 млн. петото място си поделят две ленти – издаденият преди четири седмици двукратен победител в подреждането Taken 2 и току-що издаденият хорър Silent Hill: Revelation 3D, базиран на култовата гейм поредица.

Освен него в топ 10, и по-конкретно на последното, десето място, фигурира още едно ново заглавие – комедията Fun Size, която едва ли би могла да се появи в подходящ момент, предвид сюжетната й обвързаност с Хелоуин. На този етап филмът, режисиран от изпълнителния продуцент на Gossip Girl и Chuck - Джош Шуорц, не впечатлява нито с размера на приходите си ($4.1 млн.), нито с оценките, които получава от критиката (39/100) и публиката (47/100 IMDB). В седмицата на Хелоуин обаче лентата вероятно ще бъде предпочетена от семейния контингент, което оправдава инвестицията от $14 млн., направена от Paramount Pictures.

Между Silent Hill 2 и Fun Size се нареждат комедията Here Comes the Boom, мистерията Sinister и трилърът Alex Cross, някой от които, най-вероятно последният, почти сигурно ще изпадне от топ 10 още идната седмица, предвид потенциала на продукциите, чиито премиери предстоят този петък – 2 ноември.

Това са анимацията Wreck-It Ralph, чийто критически рейтинг към момента е 77/100 (MetaScore на базата на 5 ревюта), The Man With The Iron Fists на RZA с Ръсел Кроу и Луси Лиу в главните роли и Flight на Робърт Земекис с Дензъл Уошингтън в ролята на пилот, който успява да предотврати фатална самолетна катастрофа.

В сметките отново няма да влезе най-касовият филм в интернационалния боксофис през тази седмица – Skyfall, тъй като неговата северноамериканска премиера е насрочена за 9 ноември. Твърде е вероятно дотогава 23-тият филм за Джеймс Бонд да е избил целия си бюджет от $200 млн., след като оглави боксофис класациите във всичките 26 държави, в които излезе на 26 октомври, включително в България. Skyfall осъществи най-касовата премиера на продукция от поредицата за агент 007 у нас като инкасира 262 640 лв. от 30 746 зрители.

В родината на Бонд филмът се превърна в най-касовата премиера на 2D филм на всички времена ($32.4 млн.) и постави още един абсолютен рекорд - за филм с най-много зрители в премиерната събота. Общо от 26-те територии, на които можеше да бъде гледан през изминалите почивни дни, Skyfall генерира внушителните $77.7 млн.

Както може да се предположи, широкият размах на  Metro-Goldwyn-Mayer не свършва с бюджета за заснемането на продукцията, чиито главни роли се изпълняват от Даниел Крейг, Хавиер Бардем, Наоми Харис и неустоимата Беренис Марло. Десетки милиони са вложени и за маркетирането на лентата, в която Джеймс Бонд отново трябва да пожертва всичко, което му е скъпо, в името на мисията си.

Сподели.