Иран готви отговор на Argo

Pinterest LinkedIn +

Иранската киноиндустрия подготвя филм, който ще бъде заснет в отговор на нашумелия хит на режисьора Бен Афлек Argo. Режисьорът Атаолла Салманян вече работи върху лентата със заглавие "Генерален щаб", чийто конкретен сюжет и дата на излизане все още не са оповестени.

Филмът на Бен Афлек е посветен на събития, случили се след Ислямската революция от 1979 година, когато в иранската столица Техеран са взети за заложници служители на американското посолство в страната.

Този сюжет предизвика негодувание сред определени кръгове в Иран, поради което Салманян се надява, че проектът му ще бъде финансиран от Бюрото по изкуства на Ислямската идеологическа организация за разпрстранение на исляма (Islamic Ideology Dissemination Organisation). "Филмът ми трябва да бъде подобаващ отговор на антиисторическия Argo, коментира иранският режисьор пред местната новинарска агенция MNA, цитиран от Guardian.

Междувременно режисьорският проект на Бен Афлек Argo, смятан за един от хитовете на изминалата година и за фаворит в тазгодишния сезон на филмовите награди, изненадващо не попадна сред номинациите за Най-добър режисьор и Най-добър сценарий в списъка за наградите Оскар, обявен на 10 януари 2010 г.

За сметка на това работата на Бен Афлек беше оценена от журито на други престижни филмови награди - "Златен глобус" - и той получи съответните статуетки на състоялата се преди броени часове церемония в Калифорния.

Сподели.