5 шедьовъра, с които Том Ханкс и Стивън Спилбърг промениха историята на киното

Pinterest LinkedIn +

Том Ханкс е от онези актьори, за които щом се замислиш и разбираш, че няма значение в какви филми участват - те винаги са добри. Когато срещнеш такъв талант в киното с гения на Стивън Спилбърг обаче, всичко се изкачва на едно по-високо ниво.

Всеки, който се интересува и обича Седмото изкуство поне в някаква степен, знае, че това не са случайни имена. Знаем, че съберат ли се, те са дуо, на което малко хора могат да устоят.

Лентите, с които ги помним, успяват да устоят под натиска на часовниковите стрелки. Как? Защо? Ще открием отговорите в пет от шедьоврите на тандема Ханкс-Спилбърг. 

 

Saving Private Ryan (Спасяването на редник Райън)

Днес всички знаем за любовта на двамата към военната драма. Когато през 1998 г. излиза първият им филм, киноманите само предполагат какво предстои.

Още с първите сцени на филма разбрахме, че се пише историята не само на жанровото кино, а на Седмото изкуство изобщо. 

Историята в Saving Private Ryan разказва за сформирането на военен екип, воден от обикновен учител. Целта му е да проведе успешна мисия за спасяването на американски редник от вражеските територии. 

Catch me if you can (Хвани ме, ако можеш)

Много, ама много различен филм в сравнение със Saving Private Ryan (Спасяването на редник Райън). Лек, забавен, изпълнен с хумор, но в същото време засягащ сериозни теми като важността на семейството, ролята на бащата в него и т.н.

В този филм от 2002 г. Том Ханкс е "само" в поддържаща роля. Тук в главната роля грее Леонардо Ди Каприо. Персонажите им си играят на котка и мишка по един напрегнат, но в същото време безгрижен начин. Но както се казва, всичко е наред, докато от играчката не стане плачка...

The Terminal (Терминалът)

Този е различният филм. И все пак отново виждаме елегантния начин, по който Спилбърг и Ханкс вплитат в своите драми политически, военни и социални проблеми, датиращи от десетилетия и дори повече.

The Terminal e критикуван заради акцента на Том Ханкс, който играе ролята на чужденец от измислена република от бившия Съветски съюз. Въпреки острите забележки е трудно да се оспори приносът на актьора към крайния резултат.

Bridge Of Spies (Мост на шпиони)

Най-новото творение на Ханкс и Спилбърг, както споменахме, беше очаквано с нетърпение. Точно както очакваш да се срещнеш отново с добър приятел, с когото не си се виждал отдавна.

Тук двамата задълбаха в темата за шпионските игри по време на Студената война и се отдръпнаха от любимата им Втора световна.

Когато говорим за подобен тип трилър обаче, човек не трябва да очаква Джеймс Бонд. Не и този път. Тук имаме класически случай на побиване на тръпки от тихата, но стихийна сила в режисурата на Спилбърг. От типа трилъри, излезли изпод пръстите на Джон Льо Каре - бавни, тежки, но запомнящи се и устояващи на времето.

Band of Brothers (Братя по оръжие)

Band of Brothers (Братя по оръжие) не е филм, а сериал. А и ролите им са малко променени - Спилбърг е изпълнителен продуцент на поредицата, а Ханкс - сценарист, режисьор и актьор. 

10-серийната продукция обаче продължава да развива темите, които вълнуват звездното дуо още от Saving Private Ryan (Спасяването на редник Райън) - военните подвизи на американските войници по време на Втората световна война, приятелството, братството в армията...

А и как да не включим продукция с участието на тогава все още малко познати актьори като Майкъл Фасбендер, Том Харди, Саймън Пег, Деймиън Люис...?!

Сподели.