5 причини да обичаме "Песен за огън и лед" повече от Game of Thrones

Pinterest LinkedIn +

Без да подценяваме сериала на HBO, все пак не можем да отречем превъзходството на литературата. Книгите на Джордж Р. Р. Мартин безспорно придобиха огромна популярност след излизането на телевизионната поредица, но голяма част от феновете на фентъзи жанра ги познават и обичат много преди да се появи Game of Thrones.

Не е лесно да пренесеш на екран история като тази в "Песен за огън и лед" (A Song of Ice and Fire). В книгите на Мартин има толкова много персонажи и различни сюжетни линии, че невнимателният читател лесно би могъл да се "загуби".

От друга страна, действието е толкова динамично, че сякаш е създадено с идеята да бъде екранизарано. Това, както повече от вас вероятно знаят, се дължи на факта, че Джордж Р. Р. Мартин доста време е работил като сценарист. Ако все още не сте чели книгите, дори да сте гледали сериала, заслужава си да го направите по няколко причини.

Първо - повече няма да има неприятни изненади, за които да не сте подготвени. Досега със сигурност сте се примирили с факта, че Мартин е еднакво безмилостен към всичките си персонажи. Червената сватба обаче няма как да не ви е шокирала. Нещо, което нямаше да се случи, ако бяхте прочели книгите.

Второ - сега единственото, което очаквате с нетърпение, е следващия сезон или следващия епизод на Game of Thrones, а светът е затаил дъх в очакване и на следващата книга от поредицата.

Трето - ако в първите два сезона на сериала почти нямаше разлика между книгите и онова, което се случва на екрана, през следващите два все по-често имаме повод да възкликнем: "В книгата не е така!". Това постави началото на една особено забавна версия на играта "открийте разликите", която традиционно съпътства всяка екранизация.

Четвърто - като оставим настрана драконите, белите бродници и триоките врани, "Песен за огън и лед" е история за борба за власт, вдъхновена до голяма степен от Войната на розите. Паралелът между фантастичния свят на Мартин и европейската история е далеч по-осезаем в книгите, отколкото на екрана и е наистина интересен.

Петата причина е стилът на Джордж Р. Р. Мартин. В книгите всяка глава е представена през погледа на различен персонаж, което създава много по-ясна представа както за самите тях, така и за различните гледни точки към събитията.

Поредицата на Мартин съчетава реалистичността на историческите романи и завладяващото очарование на фентъзи жанра по начин, на който няма как да не се възхитим. Първият роман от нея, чието име носи сериалът, излиза през 1996 година. Петата (и засега последна) част на епичната сага - A Dance with Dragons - се появи през 2011 година. Остава ни само да се надяваме, че скоро ще се докоснем до продължението на историята и ще разберем кой ще спечели Железния трон.

Сподели.