5 криминални романа, за които и Тарантино би завидял

Pinterest LinkedIn +

Истината е, че добрият криминален роман може да увлече всеки. Дори да не сте любители на жанра. Дори да не треперите от напрежение, докато прелиствате страниците и се чудите "Кой е убиецът?". Когато една книга е толкова добра, колкото са следващите пет заглавия, просто не можете да се откъснете от нея.

Неслучайно споменаваме Тарантино, тъй като за никого не е тайна, че криминалните романи и литературните трилъри често преминават от страниците към екрана, при това с не по-малък успех. Е, Тарантино все още не е филмирал нито едно от заглавията, за които ще ви разкажем, но това съвсем не значи, че някой друг не би го направил.

"Истината за случая "Хари Куебърт" на Жоел Дикер

Ако по някаква причина досега не сте попадали на този роман, със сигурност ще останете приятно изненадани. Не само защото книгата е изключително увлекателна, но и защото нейният автор е не по-малко интересен.

Освен впечатляващо талантлив, Жоел Дикер е и изненадващо млад. Той е роден в Женева през 1985 година и вече е световноизвестен именно с "Истината за случая "Хари Куебърт". Още с излизането си през 2012 година книгата става истинска сензация. Романът е отличен с Голямата награда за роман на Френската академия и с награда "Гонкур" на гимназистите. Преведен е на повече от 30 езика.

Историята започва в Ню Йорк, където младият писател Маркъс Голдман се радва на успеха на първия си роман и едновременно с това се бори с творческата криза, в която е изпаднал. Съвсем скоро трябва да предаде на издателя си нов ръкопис, който все още не е готов.

И това съвсем не е единственият му проблем. Неочаквано Маркъс разбира, че неговият приятел и бивш университетски преподавател Хари Куебърт, който също е известен писател, е обвинен в убийство. Убеден в неговата невинност, Маркъс заминава за Ню Хампшър, за да проведе собствено разследване. Каква е истината за Хари Куебърт можете да научите ТУК

"Усмивката на Кучето" на Димана Трънкова

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по професия. Така че няма нищо странно във факта, че в романа й "Усмивката на Кучето" има и археолози, и журналисти. Димана Трънкова е съавтор на няколко документални книги, но "Усмивката на Кучето" е първият й роман. 

Динамичен, провокиращ и изключително увлекателен археологически трилър, в който се преплитат различни теми, "Усмивката на Кучето" е роман за историята, за медиите, политиката, проблемите и моралния хаос в съвременна България. 

Какво е общото между "История" на Херодот и зловещите ритуални убийства на историци в древни тракийски светилища и некрополи? Дали става дума за ритуални убийства или не? И как един американец, дошъл да гостува на семейството на съпругата си, ще се окаже въвлечен във всичко това, са само част от въпросите, които задава "Усмивката на Кучето". А най-лесният начин да откриете отговорите е ТУК

"Онзи, който убие дракона" на Лейф Г. В. Першон

Вече сме ви разказвали за любимеца на читателите и критиката във Швеция Лейф Г. В. Першон и неговия роман "Убийството на Линда". Истински майстор на криминалния жанр, Першон обогатява романите си не само с брилянтно изградена интрига, но и със своето забележително чувство за хумор, което граничи с ирония.

Е, "Онзи, който убие дракона" е точно толкова добър роман, колкото е и първата част от поредицата на Першон, в която главен герой е комисар Еверт Бекстрьом. И този път той се е сдобил с едно доста особено убийство за разследване. 

На пръв поглед то изглежда съвсем обикновено. На местопрестъплението са открити вратовръзка с петно от сос, чугунен капак на тенджера и най-обикновен чук с пречупена дръжка. Въпреки че всичко навежда на мисълта за пречукан пияница, Бекстрьом забелязва нещо, което колегите му са пропуснали.

Нещо, което го кара да вярва, че те не биха могли да разрешат случая без негова помощ и че трябва непременно да му върнат служебното оръжие. Дали този път Бекстрьом ще се справи, или отново ще се провали с гръм и трясък - можете да разберете ТУК

"В смутните часове по здрач" на Юхан Теорин

Скандинавските писатели определено са сред най-впечатляващите имена в криминалния жанр и колкото повече ги четем, толкова повече се убеждаваме в това. Юхан Теорин е още един шведски писател, на когото определено си заслужава да отделите време.

"В смутните часове по здрач" е дебютният му роман и постига впечатляващ успех още с излизането си през 2007 година. Отличен е от Шведската академия на криминалните автори и критици като най-добър първи роман и е преведен на повече от 20 езика. Освен това е и екранизиран.

Действието се развива на мистериозния остров Йоланд, където през 1972 година изчезва едно дете. Двадесет години по-късно майката на това дете все още копнее да научи истината за случилото се. Докато се опитва да намери утеха в алкохола, тя получава неочаквано обаждане.

Баща й, останал да живее на острова, е получил информация, която може да доведе до разкрития по случая. Името Нилс Кант предизвиква ужас сред островитяните. Луд, убиец, демон, призрак от миналото - кой е той и той ли е виновен? Всички тези въпроси изплуват от мъглата на обвития в мистика и легенди остров Йоланд. 

А Теорин описва неговата зловеща и едновременно с това магична атмосфера по неподражаем начин. "В смутните часове по здрач" можете да намерите ТУК

"Втори меден месец" на Джеймс Патерсън

Дори никога да не сте чели криминални романи, със сигурност сте чували за Джеймс Патерсън, защото освен че голям част от творбите му са екранизирани, той е и писателят, който държи рекорда на "Гинес" по брой на първи места в листата за бестселъри на "Ню Йорк Таймс".

Майстор на съспенса, Патерсън отдавна се е наложил като една от най-значимите фигури в криминалната литература. Точно затова "Втори меден месец" е заглавие, което не бихме могли да подминем. Главният герой отново е Джон О’Хара (когото феновете на Патерсън познават от Honeymoon, определян като един от най-добрите му романи).

О’Хара е агент от ФБР, нает от милиардера Уорнър Бреслоу да направи частно разследване. Синът на Бреслоу е убит по време на медения си месец на Карибските острови, а влиятелният баща не вярва, че полицията може да открие виновника. И наема О'Хара.

Примамен от щедрото заплащане, той поема случая и съвсем скоро разбира, че си има работа с изобретателен и много опасен сериен убиец. Докато той се опитва да открие кой избива младоженци, колежката му Сара Брубейкър има не по-малко тежката задача да открие друг сериен убиец, който методично избива мъже с името Джон О'Хара.

Кой ще се справи пръв със задачата си - можете да разберете ТУК

Сподели.