5 книжни предложения за страхотен коледен подарък

Pinterest LinkedIn +

Избирането на подаръци е в разгара си и ако искате да избягате от традиционните украшения за елха, парфюми и пантофи, предлагаме ви да заложите на хубава книга. Какъв по-добър подарък от приятно четиво за празниците? Подготвили сме 5 жанрово различни, но еднакво интересни предложения, с които да зарадвате любимите си хора.

Парижките потайности

Двата тома на "Парижките потайности" на Йожен Сю са повече от подходящ подарък за любителите на класическата литература. Сю пише своя майсторски роман преди шедьоврите на Стендал, Балзак и Юго, преплитайки  приключенски, криминални и социални елементи. "Парижките потайности" постига огромен успех и остава и до днес не само една от най-известните творби на Сю, но и едно от най-значимите произведения на 19 век.

Сю започва да пише едва след като пропилява наследството си и се разорява напълно. Така се превръща от красив лентяй в "крал на популярната литература". Стилът му се отличава със забележителен реализъм в описанията на прослойките на обществото и ярки, запомнящи се персонажи.

Мистериозният Рудолф, владетел на кралство, живее в Париж, представяйки се за обикновен работник. Състрадателен, умен и справедлив, той се превръща в защитник на слабите. Портретът на френските благородници, които Сю изгражда, далеч не е толкова ласкав - те са безчувствени към проблемите на обществото и са заети с безсмислени интриги.

Пътешествието си из "Парижките потайности" можете да започнете от ТУК.

Дора спасява Снежната принцеса

Освен на играчки, децата се радват и на книжки, особено когато са с любимите им анимационни герои. В случай че трябва да изберете подарък за малко момиченце, спокойно можете да заложите на "Дора спасява Снежната принцеса".

Поредицата за малката изследователка Дора се радва на огромна популярност по цял свят и е чудесен начин малчуганите да съчетаят полезното с приятното, научавайки нови неща, докато се забавляват с приключенията на Дора и нейните приятели.

Особено подходяща за деца от три до седемгодишна възраст, "Дора спасява Снежната принцеса" е прекрасно илюстрирана книжка с интерактивна формула, в която Дора и Диего ще трябва да спасят не само Снежната принцеса, но и нейната Снежна гора, която е застрашена от разтопяване. Това обаче може да се случи единствено с помощта на малките читатели.

Пътят към снежната гора и приключенията на Дора започва от ТУК.

Някога пак

"Някога пак" е чудесен избор за подарък на някой, който обича да чете биографии, или просто е любопитен, или харесва Даян Кийтън, или и трите. И изкушаващо четиво дори за онези, които не отговарят на нито едно от тези условия.

За онези от вас, които все още не са се досетили, ще подскажем, че става дума за звездата от "Кръстникът", "Ани Хол" и "Клуб Първа съпруга". Живяла е с Уди Алън, Уорън Бийти и Ал Пачино, но книгата не е нито типична автобиография, нито изпълнен с пикантерии разказ за живота на звездите.

"Някога пак" е добре написана, истинска, много проницателна и дори трогателна история за  семейството и приятелството.

В нея самата Кийтън разказва за силната връзка с майка си Дороти Хол, чиито дневници са вплетени в текста. Силата и значимостта на тези взаимоотношения са повече от впечатляващи. В "Някога пак" Кийтън е много повече от кинозвезда и носителка на "Оскар". Тя е забавна, очарователна и неподправено искрена.

Можете да намерите "Някога пак" ТУК.

Невидимият пазител

Ако трябва да изберете подарък за някой, който не обича традиционното празнуване, или пък за фен на криминалния жанр, можете да заложите на "Невидимият пазител" на баската писателка Долорес Редондо. Брилянтен роман, който предизвика истински фурор още с излизането си и бързо се превърна в бестселър.

"Невидимият пазител" е първият криминален роман на Редондо, която е автор на няколко книги за деца, разкази, повести и един исторически роман. Освен това е собственик на ресторант и има юридическо образование.

Изненадващо, писателката се оказва изключително умела в новото си поприще и изгражда заплетен и наситен с напрежение сюжет. Историята започва с труп на младо момиче, открит на брега на река Бастан. По всичко личи, че става дума за зловещо ритуално убийство.

Случаят е поверен на инспектор Амая Саласар, която ще трябва да използва не само методите на съвременната криминалистика, но и познанията си за народните вярвания. По всичко личи, че убиецът е "вдъхновен" именно от тях, а журналистите услужливо припомнят легендата за басахауна, господаря на гората.

Кой е "невидимият пазител" и през какво ще трябва да мине инспектор Саласар, за да го открие и спре, можете на научите ТУК.

След мръкване

Харуки Мураками е писател, който няма нужда от представяне. Едно от най-значимите имена в съвременната литература и един от най-превежданите японски писатели. Характерният му стил успява да му спечели не само одобрението на критиката и куп литературни награди, но и тълпи верни почитатели, които с нетърпение очакват всяка негова творба.

За да изберете "След мръкване" за коледен подарък, не е необходимо да познавате някой, който харесва и чете Мураками. Достатъчно е просто да сте сигурни, че получателят е широко скроен и обича да чете, защото историята е повече от необикновена.

Действието се развива в рамките само на една нощ. На границата между реалността и съня, "След мръкване" е модерна приказка за отчуждението. Тема, която често се среща в книгите на Мураками.

Всичко започва сред безличната обстановка на ресторант "Дени", където една случайна среща поставя началото на странна и наситена с неочаквани събития разходка из нощно Токио. Отговорът на въпроса какво се случва след мръкване е ТУК.

Сподели.