5 книги, с които да направите оригинален коледен подарък

Pinterest LinkedIn +

Сещаме се за повече от пет причини да подарите книга за Коледа, но сме убедени, че няма нужда ги изреждаме. Достатъчна е и само една. Книгата е много личен подарък. Подарък, който показва, че познавате добре онзи, за когото сте я купили.

"Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи" на Салман Рушди

Необикновен и вдъхновяващ съвременен вариант на приказките на Шехерезада, "Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи" е роман, в който реалното и фантастичното се преплитат в една неразделна цялост. Изобретателен, ерудитски и дяволски забавен, новият шедьовър на Салман Рушди ще ви пренесе в свят на чудатости.

Защо джиновете, загадъчни създания от бездимен огън, които понякога се прокрадват в човешкия свят, са решили да превземат Манхатън? Как едно изоставено бебе превръща скритите душевни пороци в ясни външни белези? И може ли една красива прелъстителка да се превърне в могъща сила, която се сражава с най-жестоките митични злодеи?

Отговорът на всички тези въпроси се крие в общото между тях. Те дори не подозират, но са част от невъобразимо многобройното потомство на Дуния, принцесата на джиновете, и един смъртен – философа Ибн Рушд. Затова са призовани да участват във войната между мрака и светлината.

Какъв ще е изходът от тази битка – можете да разберете само ако прочетете "Две години, осем месеца и двайсет и осем нощи", а най-лесният начин да се сдобиете с книгата е ТУК.

"Пътник без билет" на Георгий Данелия

Ако обичате киното или искате да зарадвате приятел, който обича киното, то автобиографията на режисьора Георгий Данелия е идеалната книга за подарък. "Пътник без билет" безспорно е едно от най-смешните заглавия в поредицата "Библиотека Амаркорд".

В нея Данелия разказва куп забавни случки не само от снимачните площадки, но и от живота си. Най-вече от годините на социализма, когато създава най-известните си ленти, сред които са утвърдените кинокласики "Не тъгувай!", "Есенен маратон" и "Кин-дза-дза". Именно той открива като актьор 18-годишния Никита Михалков и го снима в неостаряващия "Аз крача из Москва".

Създаването на всички тези прекрасни филми е съпроводено със забавни спомени, а неповторимият усет на Георгий Данелия за парадоксите на съветския живот със сигурност ще ви накара да се замислите.

Ако сте любопитни да научите повече или вече знаете на кого искате да подарите "Пътник без билет", можете да намерите книгата ТУК.

"Нерон, кървавият поет" на Дежьо Костолани

Дежьо Костолани е унгарски писател, живял и творил в началото на ХХ век. Романът му "Нерон, кървавият поет" е написан през 1921 година и преведен на 16 езика. Томас Ман пише възторжен предговор към книгата.

"Нерон, кървавият поет" е историята на император Нерон, за когото властта не е била достатъчна.Това е книга за страстта към творческа слава, която изгаря всичко по пътя си. Императорът мечтаел да бъде поет и завиждал на чуждия талант.

Завист, която постепенно преминава в мания и Нерон е готов да унищожи всеки, който се оказва пречка по пътя му към желаната цел. Не само всеки по-талантлив от него, но и всеки, който не го аплодира. Така стремежът му към красота се превръща в река от кръв и в път, осеян с жестокост и лудост.

Ако сте любопитни да научите повече, най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Да дойдеш на света" на Маргарет Мацантини

"Да дойдеш на света" е притча за живота и любовта. В него Маргарет Мацантини разказва историята на босненката Джема, която живее в Рим със своя син. Загърбила е миналото си – или поне така мисли, докато един ден телефонно обаждане не връща в живота й стар приятел от Сараево.

Подреденото й ежедневие е разклатено от спомена за безумната война и една отдавна забравена любов. "Да дойдеш на света" е роман за помирението с изживяното. За живота в най-екстремните му мигове. За началото и края му. И за любовта в най-висшите й проявления – към скъп човек, към дете, към корените.

Едноименната екранизация на книгата на Маргарет Мацантини, в която главната роля е поверена на Пенелопе Крус, повтори огромния успех на романа. А най-прекият път към "Да дойдеш на света" е ТУК.

"Любов и секс в Древен Рим" на Алберто Анджела 

В книгата на Алберто Анджела ще откриете изкусно съчетание между белетристика и историческо изследване. Авторът използва познанията си за археологията, лабораторни данни, редица постижения на науката за античността, древни текстове, стотици артефакти от музеите, фрески, статуи и графити от Помпей и Херкулан, за да оформи творбата си.

Анджела ни връща назад във времето и пресъздава една цялостна картина на любовта в Древен Рим. Как са се обичали древните римляни? Как са се целували? Носели ли са червени рози на първата среща? Какви трикове са използвали жените, за да съблазнят мъжете? И още много пикантни подробности от бита на римляните.

Ако сте любопитни да научите повече за този аспект от историята на Римската империя, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Сподели.