5 книги, които ще ви помогнат да преоткриете себе си

Pinterest LinkedIn +

Често се отнасяме скептично към популярната психология, но съветите, които можете да откриете в този тип книги, са далеч по-полезни от онези, които биха могли да ви дадат приятелите ви. Главно защото авторите на литература за самопомощ най-често са психолози с дългогодишен опит и доказано ефективни методи.

"Изкуството на правилното мислене" на Ролф Добели

Начинът на мислене е определящ за начина ни на живот. Откъде обаче идват мисловните грешки, които допускаме, и как да ги преодолеем? Лесно е да се каже "мисли правилно", но съвсем не е толкова лесно да се определи какво точно означава това.

Ролф Добели не е психолог, но пък определено притежава достатъчно практически опит, за да създаде книга, която е не само поучителна, но и практически полезна, а и да улови най-често срещаните "мисловни грешки".

В "Изкуството на правилното мислене" Добели дава отговори на въпроси като защо сме склонни да смятаме другите за по-глупави от нас, тоест да подценяваме най-често напълно незаслужено околните, защо фактът, че милиони хора смятат нещо за правилно, не го прави такова, както и защо сме склонни да следваме теории дори когато вече е доказано, че те са неправилни.

Чрез своите текстове Добели помага на читателите да проумеят и съответно да избягват мисловни модели, които биха могли да се окажат пагубни за собственото им щастие или кариера. Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Изкуството на правилното мислене" ТУК.

"Дарът на терапията" на Ървин Д. Ялом

Едно от най-значимите имена в съвременната психоанализа, Ървин Д. Ялом, е практикуващ психоаналитик, университетски преподавател и един от родоначалниците на груповата психотерапия. Освен на научни трудове той е автор и на няколко книги, които спокойно бихме могли да поставим в графата популярна психология.

Една от най-успешните му творби е "Дарът на терапията", която изследва различните подходи – практически, философски или емоционални, присъстващи във всяка терапия. Тя е насочена колкото към бъдещите терапевти, толкова и към техните пациенти.

Съчетание между експеримент и философия "Дарът на терапията" е книга, в която всеки читател може да намери своя отговор на въпроса как да се справи с конфликтността и с болката. Ървин Ялом изследва различните подходи, като се позовава на автори като Епикур, Фройд, Ницше, Шопенхауер и Спиноза, но и на собствения си дългогодишен опит.

Най-прекият път към "Дарът на терапията" е ТУК.

"Най-доброто лекарство сте вие!" на д-р Фредерик Салдман

Доктор Фредерик Салдман е френски кардиолог, диетолог и експерт в областта на здравословното хранене. Автор е на няколко световни бестселъра и освен с богат професионален опит може да се похвали и с прекрасно чувство за хумор.

В основата на книгите му е убеждението, че здравето ни е в собствените ни ръце. "Най-доброто лекарство сте вие!" е достъпна и изключително полезна книга, в която Салдман доказва тезата си, че въздействието върху причините за болестите е най-надеждната преграда срещу тях, подкрепяйки я с научни аргументи, статистически данни и не на последно място – с красноречиви примери от собствената му практика.

"Най-доброто лекарство сте вие!" ще ви помогне да подобрите собственото си здравословно състояние, като обърнете внимание на няколко основни неща – правилно хранене, подходящо телесно тегло, овладяване и редуциране на стреса. 

Ако искате да научите как да намалите значително риска от рак, инфаркт и Алцхаймер и да повишите имунитета си, най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Какво искат жените?" на Даниел Бергнър

Една нетрадиционна книга, която всъщност е насочена основно към женската аудитория. Авторът Даниел Бергнър е журналист от Ню Йорк Таймс с няколко успешни книги зад гърба си. "Какво искат жените?" е провокиращо четиво, което стъпва на серия от научни изследвания и експерименти и буквално преобръща представите за женската сексуалност.

Винаги се е смятало, че жените са по-склонни да бъдат моногамни, нали? Е, "Какво искат жените?" преобръща тази представа, наред с още няколко клишета... Например това, че социалното еманципиране на жените се оказва пагубно за тяхната сексуалност.

Преведена на повече от петнайсет езика, "Какво искат жените?" провокира дискусии и развенчава митове. Освен обширни интервюта с известни сексолози и психолози в нея присъства и откровеното мнение на немалък брой средностатистически жени.

Дали ще се окаже, че вечният въпрос "Какво искат жените?" все пак има отговор, можете да разберете ТУК.

"Денят, в който се научих да живея" на Лоран Гунел 

Лоран Гунел е френски психолог и писател. Книгите му съчетават сюжет на роман с популярна психология. В тях се срещат талантът на разказвач и знанията на учен, което вероятно е и тайната на огромния им успех.

Творбите на Гунел не попадат нито в графата на класическата литература за самопомощ, нито в тази на нравоучителните притчи. Те притежават едновременно увлекателността на художествената литература и полезността на популярната психология, което ги прави любимо четиво на широка аудитория.

В "Денят, в който се научих да живея" Гунел ни пренася в Сан Франсиско. Там един преуспяващ млад бизнесмен случайно попада на красива гадателка, която изрича злокобно предсказание: краят на живота му наближава.

Как ще се промени животът му след нейните думи и каква оптимистична алтернатива на доминиращия в съвременното общество култ към вещите и успеха предлагат героите на Лоран Гунел – можете да научите ТУК.

Сподели.