5 книги, които са идеално допълнение към почивката на плажа

Pinterest LinkedIn +

Море, вълни, отпуска – кой не мечтае за тях? И както обикновено, сме се постарали да ви предложим 5 изкушаващи заглавия, които да скриете в куфара си, защото сме убедени, че хубавата книга е задължително условие за пълноценна почивка.

"Някой като теб" на Шавиер Бош

Шавиер Бош е католонски журналист и писател, автор на кратки разкази и романи, отличен с наградата за литература на каталонски език "Сан Жорди". Романът му "Някой като теб" получава престижния приз "Рамон Люл" през 2015 година. Книгата проследява една кратка, но силна любов, преобърнала света на няколко души.

Една тийнейджърка от Барселона открива сред вещите на покойната си майка странна визитна картичка. На нея пише "Обади ми се", а любопитството на момичето ще го отведе по следите на една тайна любов. Паулин и галеристът Жан-Пиер прекарват заедно само четири дни. В Париж, където романтиката струи от всеки ъгъл, а музикалният фон на тяхната бурна връзка е нетрадиционен – български любовни песни.

Дали е достатъчно? Могат ли тези четири дни да променят живота на двамата влюбени? И как историята на майката ще преобърне възгледите на дъщерята? Най-лесният начин да разберете е ТУК.

"Смъртта на Нерон" на Лион Фойхтвангер

Някак сме свикнали да не асоциираме четенето на плажа със сериозна литература, но пък съвсем не е задължително почивката да означава криминален роман. На онези от вас, които обичат кратките форми, препоръчваме сборника с разкази и новели "Смъртта на Нерон".

Лион Фойхтвангер е роден в Германия и започва писателската си кариера като драматург. Първият му голям пробив са романите "Грозната херцогиня Маргарете Маулташ" и "Евреинът Зюс". Самият той също е евреин, поради което хитлеристкият режим го принуждава да напусне родината си след 1933 година. В началото на 40-те години писателят се установява в Калифорния, където живее до смъртта си и пише най-известните си творби "Лисици в лозето", "Гоя" и "Испанска балада".

Разказите, събрани в "Смъртта на Нерон", са от различни етапи от творчеството на Фойхтвангер, но имат много общо помежду си. Не само изключителният стил, почти без диалог, но и актуалността на темите правят книгата изключително увлекателно четиво. Ирония, емоция и вечният сблъсък между природа и наука се преплитат в "Полет на рекордна височина", "Експедиция до полюса", "След сезона" и "Одисей и свинете".

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Искам да знаеш" на Кристоф ван Херевей

"Искам да знаеш" е първият роман на Кристоф ван Херевей. Още с дебюта си писателят успява да спечели не само вниманието на литературната критика, но и любовта на читателите.

Книгата проследява историята на една невъзможната любов. Определян като "кръстоска между роман и писмо", "Искам да знаеш" е всичко онова, което разказвачът иска да каже на жената, с която се е разделил. С която се е разминал, защото различията са твърде големи, и която въпреки всичко е обичал искрено.

А може би тя също има какво да каже? Дали можем да погледнем праз очите на другия? Дали съществуват непреодолими раздели? Какво общо има котката? Различен, изненадващ, излизащ извън клишета и норми роман, "Искам да знаеш" е от онези книги, в които се потапяш неусетно – кратки, но ярки.

Най-прекият път към "Искам да знаеш" е ТУК.

"Да излезеш от сянката" на Венсан Винел

Биографиите и автобиографиите имат особен чар, защото ни позволяват да надникнем в нечий личен свят, вдъхновяват ни, често са забавни или пък ни показват една непозната страна на личност, за която сме смятали, че знаем всичко. "Да излезеш от сянката" е от книгите, които носят вдъхновение и надежда.

Венсан Винел е сред финалистите в един от сезоните на предаването "The Voice" във Франция. Абсолютен фаворит на публиката, безспорен талант, певец, пианист, композитор. Забавен, непринуден, симпатичен и... роден в България. Венсан е едва двегодишен, когато е осиновен от младо френско семейство и макар да с увредено зрение, притежава изключителен слух и безспорен музикален талант, изявен от най-ранна възраст. Всъщност започва да пее още преди да проговори.

Още по-симпатичен го прави неговата позитивност. Книгата, в която разказва за живота и музикалната си кариера, носи според самия него едно основно послание: "С цялата си възможна убедителност ще кажа на всички, които се смятат за твърде ниски, твърде дебели, твърде грозни – спрете да се самосъжалявате! Не, не сте такива, каквито сте се надявали да бъдете, но ако все пак притежавате някакво предимство, някаква дарба, не я изпускайте!". Това е книга, която определено заслужава да ù отделите от времето си.

Най-лесният начин да се сдобиете с "Да излезеш от сянката" е ТУК.


"Не се отказвай" на Харлан Коубън

Естествено, не сме забравили и онези от вас, които държат на добрия трилър. Едва ли има нужда да споменаваме, че Харлан Коубън е безспорен майстор на жанра и с всеки следващ роман доказва това все по-убедително. Определян от критиците като един от 50-те най-велики криминални писатели на всички времена, той е автор на сериозен брой бестселъри и носител на литературните награди за криминални книги "Едгар", "Шеймъс" и "Антъни". Всъщност Коубън е единственият писател, печелил и трите отличия.

Нап Дюма е полицай от Ню Джърси, обсебен от идеята да разбере собственото си минало. През последната година в гимназията брат му Лио е открит мъртъв на железопътната линия край града, по същото време приятелката на Нап го оставя без всякакво обяснение. През следващите петнайсет години Нап се впуска в търсене на изгубената си любима Мора и на причината за смъртта на брат си.

Когато най-накрая попада на следа, тя го отвежда толкова далеч, колкото не е подозирал, че може да стигне дори в най-мрачните си догадки. Отпечатъците на Мора са открити в колата на заподозрян убиец, а на Нап ще му се наложи да преосмисли всичко, което е смятал, че знае не само за нея и приятелите си от детинство, но и за случилото се с Лио.

Каква е връзката между смъртта на Лио и изчезването на Мора и дали Нап някога ще открие истината, можете да научите ТУК.

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.