5 филма от програмата на CineLibri 2017, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

Третото издание на единствения по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 11 до 22 октомври 2017-та година и за първи път има конкурсна програма. Изкушените от киното, литературата и музиката имат възможност да избират между повече от 30 пълнометражни филма и множество любопитни фестивални събития.

CineLibri е едно от безспорно най-интересните и очаквани събития в есенния културен афиш и любим фестивал на всички, които обичат да гледат качествено кино и да четат хубави книги. Тази година фестивалът за първи път има конкурсна програма, която включва 8 талантливи адаптации на литературни творби. 

Членовете на журито, което ще избере победителя, са Бруно Куле, Кийра Чаплин, Дориана Леондеф и Илиян Джевелеков, а паралелната програма е не по-малко интересна и има няколко фокуса: кинокласики, съвременен прочит на класиката, съвременни продукции и документални филми. Билетите за всички фестивални събития вече са в продажба, а пълната програма на фестивала можете да откриете ТУК.

Следващите пет заглавия са малка част от всички прекрасни ленти, които можете да гледате в рамките на CineLibri 2017, но горещо ви препоръчваме да отделите от времето си поне за няколко от тях и разбира се, първо да прочетете книгите.

По действителен случай

По действителен случайНай-новият филм на Роман Полански "По действителен случай" е лентата, чиято прожекция ще съпътства голямато откриване на CineLibri в Зала 1 на НДК на 11 октомври. Филмът е екранизация по едноименния роман на Делфин дьо Виган. Книгата е носител на няколко престижни литературни отличия и е номинирана за "Гонкур".

Преведен на повече от двадесет езика, романът остава в списъка на бестселърите в продължение на цяла година след издаването му. Спиращ дъха психологически трилър, в който известна писателка се запознава с красива, елегантна и интересна жена на премиерата на един от романите си.

Приятелството между двете бързо прераства в нещо зловещо. Една погълната и присвоена самоличност, манипулации, мистерия, препратки към Стивън Кинг и майсторски изграден съспенс − всичко това прави романа изключително увлекателен и съвсем логично привлича вниманието на Полански.

Главните роли са поверени на великолепните Еманюел Сене и Ева Грийн, а ние горещо ви препоръчваме, преди да отидете да видите филма, да прочете книгата, която можете да откриете ТУК.

Дама пика

Дама ПикаМузиката и киното са неразривно свързани, а ние сме убедени, че всички меломани ще оценят високо идеята на организаторите на CineLibri да дадат възможност на публиката да се наслади на две великолепни арии от едноименната опера на Чайковски в изпълнение на Мария Цветкова-Маджарова (сопран) и Росица Павлова-Инджева преди прожекцията на "Дама Пика" в зала България на 13 октомври.

"Дама Пика" е новият филм на големия руски режисьор Павел Лунгин. Създадена по мотиви от повестта на А. С. Пушкин и операта на Чайковски, лентата проследява историята на оперната прима Софя Майер, която се завръща в Русия след дългогодишно изгнание.

Певицата възнамерява да постави операта на Чайковски на сцената, на която самата тя е започнала своята кариера. Този спектакъл без съмнение ще е събитието на сезона, а младият и амбициозен оперен певец Андрей е готов на всичко, за да получи роля в него.

Междувременно, ако отдавна не сте чели повестите на Пушкин, можете да ги намерите ТУК.

История на любовта

История на любовта"История на любовта" на режисьора Раду Михайлеану е една от най-високобюжетните продукции, снимани в Румъния. Лентата е екранизация по едноименния роман на американската писателка Никол Краус.

В "История на любовта" се преплитат няколко сюжетни линии, разказващи за една отдавна изгубена книга. Именно тя сякаш се превръща в "главен герой" на романа, защото променя всеки, който се докоснал някога до нея.

Именно тя свързва по необясним начин един старец, който се тревожи дали някой изобщо ще забележи, когато си отиде от този свят, и едно младо момиче, което се опитва да съхрани семейството си.

Старецът е Лео Гурски и някога е написал роман. Момичето е Алма, а родителите и са я кръстили на главната героиня в романа на Гурски. Трогателна и дълбока "История на любовта" докосва еднакво сърцата на читателите и зрителите. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Фортуната

МацантиниБрилянтен творчески тандем − режисьорът Серджо Кастелито и писателката Маргарет Мацантини − ни поднася поредното си кинематографично бижу. "Фортуната" е историята на една млада жена, готова на всичко, за да постигне мечтата си и да защити правото си на независимост. 

А мечтата ù е съвсем простичка − тя иска да има собствен фризьорски салон. За участието си във "Фортуната" Жасмин Тринка е отличена с награда за най-добра женска роля в категория "Особен поглед" на фестивала в Кан. 

Ако досега не сте попадали на романите на Маргарет Мацантини и великолепните им екранизации, горещо ви препоръчваме да отделите време за "Фортуната" и за най-новия роман на Мацантини, озаглавен "Прелест"
Книгата е суров, дълбок и ироничен разказ за една дълбоко изстрадана различност, за силата на любовта и за дългия и често болезнен път към това да приемем самите себе си. Най-прекият път към нея е ТУК.

Вечерята

Херман Кох"Вечерята" е екранизация по едноименния роман на Херман Кох. Книгата, определяна от критиците като връх в творчеството на Кох, е преведена на повече от 30 езика и освен за големия екран е адаптирана и за театралната сцена.

В основата и на книгата, и на филма стои въпросът доколко родителите са отговорни за действията на своите деца. Нещо повече: на какво са способни, за да защитят детето си, независимо какво е направило то.

Режисьорът на лентата Орен Муверман пренася действието от Холандия в САЩ, а главните роли са поверени на Ричард Гиър, Лора Лини, Стийв Куган и Ребека Хол. Ако все още не сте чели романа на Кох, най-прекият път към него е ТУК.

Сподели.