5 бестселъра, чийто успех никога няма да разберем

Pinterest LinkedIn +

С други думи, пет от най-четените и едновременно с това най-слаби книги, на които можете да попаднете. Не всичко, което се радва на огромен тираж, е качествена литература, но следващите пет заглавия са от онези книги, чийто успех никога няма да проумеем.

Повечето от вас вероятно също не биха могли да си обяснят успеха им. Естествено, не може да отречете нещо, преди да сте го прочели, а дали ще го харесате или не, е въпрос на вкус. Продажбите и популярността им пък показват, че очевидно са успели да завладеят сърцата на огромен брой читатели, но това съвсем не ги прави стойностни произведения.

Понякога успешен е равносилно на добър, но когато става дума за кино и за книги, това правило има сериозни изключения. Следващите пет заглавия са доказателство за това.

Fifty Shades of Grey (Петдесет нюанса сиво)

Да, много жени по цял свят обожават тази книга. Както са обожавали стотици (или по-скоро хиляди) други ужасяващо слаби любовни романи. Успехът на романа на Е. Л. Джеймс (E. L. James) е безспорен факт, тиражът му е над 100 милиона копия и е преведен на повече от петдесет езика.

Въпреки всичко това, освен ако не преживявате тежка любовна драма, криза на средната възраст или друг емоционален срив и не ви гложди нездраво любопитство да разберете защо всички четат тази книга, по-добре си изберете друго четиво. Още повече че стилът на Е. Л. Джеймс изобщо не е впечатляващ.

The Twilight Saga (Здрач)

Може би не за пръв път попадате на този цитат, но е толкова верен, че просто няма как да го подминем. Брилянтният майстор на перото Стивън Кинг казва "Хари Потър разказва за това колко е важно да се изправиш срещу страховете си, да намериш вътрешна сила и да направиш онова, което е правилно, когато си изправен пред трудности. "Здрач" разказва колко е важно да имаш гадже."

Освен липсата на дълбоко послание, The Twilight Saga има и доста други недостатъци (липсата на оригиналност, например), но пък не можем да отречем на авторката на вампирската сага Стефани Майър (Stephenie Meyer) нито продуктивността, нито способността да завладява сърцата на тийнейджърите.

The Da Vinci Code (Шифърът на Леонардо)

Още един безспорен бестселър, чиито литературни качества са доста спорни. Да, Дан Браун (Dan Brown) е един от най-продаваните и превеждани писатели в света и, да, романите му обикновено са следвани от още по-успешни екранизации.

The Da Vinci Code е с тираж над 60 милиона и е преведен на повече от четиридесет езика. Що се отнася до заплетения сюжет, Дан Браун е истински майстор, но ако говорим за историческа достоверност (а всъщност и за каквато и да е достоверност като цяло), това определено не е силната му страна.

Отзивите на критиката след излизането на The Da Vinci Code са доста разнообразни, но докато положителните изтъкват основно факта, че книгата е значително по-добра от предните творби на Браун, отрицателните са доста по-конкретни. Наред с прекалено свободната художествена измислица, описваща конкретни исторически събития, творбата се отличава и с преекспонирана тема и предвидими сюжетни обрати. Стивън Кинг определя книгата като интелектуален вариант на полуфабрикат.

The Secret (Тайната)

Отношението ни към self-help литературата като цяло е скептично, но пък продажбите доказват, че много хора ценят подобни наръчници за усъвършенстване на собственото аз. Дали една книга може да ви помогне да се справите с проблеми като ниската самооценка, да ви направи успешни бизнесмени или да ви помогне да постигнете душевен мир, е въпрос, на който дори няма да се опитваме да търсим отговор.

Факт е обаче, че, подобно на много други заглавия в същия жанр, The Secret на австралийката Ронда Бърн (Rhonda Byrne) е продадена в повече от 19 милиона копия. Преведена е на 40 езика, а освен това има и филм. Лентата всъщност предхожда издаването на книгата и се радва на не по-малък успех. Всичко това благодарение на милионите зрители и респективно читатели по цял свят, които очевидно имат отчаяна нужда не от качествена литература, а от наръчник за позитивно мислене.

The Monk Who Sold His Ferrari (Монахът, който продаде своето ферари)

Въпреки яркото заглавие, отново става дума за един от онези бъбриви наръчници за по-добър живот, които очевидно успяват да привлекат любопитството на огромен брой читатели. С няколко издания, първото през 1997 година, и превод на седемдесет езика в повече от петдесет държави по света, The Monk Who Sold His Ferrari превръща автора си Робин Шарма (Robin Sharma) от адвокат в много богат и много известен човек. Сред феновете му е дори Паулу Куелю (чиито творби също имат необходимите "качества" да попаднат в тази класация).

Дали историята в The Monk Who Sold His Ferrari ще ви помогне да развиете личните си качества и да подобрите личната си дисциплина или ще ви накара да загърбите успешния си живот и да се впуснете в търсене на душевен мир, няма как да знаем. В случай че не си падате по поучения в стил съвременна притча обаче, е по-добре да си изберете друго четиво.

Сподели.