3 скрити ползи от почивка близо до природата

Pinterest LinkedIn +

Любимото време от годината идва с бързи темпове и ето, че дългоочакваната почивка вече чука на вратата ни. Започваме да мислим над вечната дилема: балкан или море? 

Вечно зелените родопски гори зареждат с положителна енергия, създават настроение и усмивки, но има нещо, което само природата може да ни подари: а именно наслада с широко отворени очи. Природата е тази наша неизменима спътница, която ни дава и дава, за да се чувстваме живи и щастливи, че ни има и сме тук днес. Тя не е съвършена, точно като нас.

Дървото може да се изкриви от вятъра, скалните феномени да бъдат разрушени, но въпреки това е красива. Точно към тази красота вътре в нас ни учи тя да се обръщаме, защото само тогава сме истински. 

Нека видим защо да изберем почивка близо до природата и каква е притегателната й сила, с която ни омайва.

Подобряване връзката между човек и природа

Природата е чудото, наречено живот. Тя е до нас, а ние сякаш на моменти я забравяме. Радва се на босите ни крака, които ходят по тревата, а вятъра само чака момент закачливо да ни погали. Но забързаното ежедневие ни грабва и дори без да се усетим, връзката отслабва, а ние сме потънали в работа.

Ако изберем нашата почивка да е сред природата, дори само след ден-два се чувстваме заредени не само физически, а и емоционално. Защото човек, върнал се към корените си, се чувства най-добре.

Точно като семейството: детето се ражда и расте, обградено от близките си. Това му дава спокойствие и увереност. Пораства и поема своя път в живота, но именно завръщането в бащината къща, му дава спокойствието и увереността, че може всичко и че светът е хубав. Така и природата: тя е онзи дом и уединение, което всеки носи в сърцето си.

Прилив на творческа енергия

Природата обаче дава не само удовлетворение и спокойствие. Често, тя, със своята тишина и красота, е предпочитано място за бягство, даващо прилив на творческа енергия.

Затова, ако работите в сферата на маркетинг, технологии, управление, дизайн, комуникации и имате нужда от презареждане, обърнете се към природата и тя ще ви осигури творческо вдъхновение и чистота на съзнанието.

Отседнете във Вила Парк ЕДЕЛВАЙС Сърница на брега на язовир Доспат например.

Първото, което ще видите като отворите очи, са спокойните му води и природата, която ги прегръща. Ще усетите прохладата на горите, далеч от мръсната жега на града. Ще си лежите на шезлонга, ще гледате лодките, които се движат по язовира, рибарите затихнали в очакване на своя улов. Каква по-хубава муза от това.

 

Така ще дадете на съзнанието Ви нужната творческа наслада, а резултатът - няма да закъснее. Да не говорим, че съвремието не е подминало Родопите и връзката с Интернет е гарантирана и високоскоростна, така че да улови и най-бързия Ви блян и желание да го запечатате на бялата страница на компютъра.

Смирението, което ни зарежда

Природата е живот. Когато останем за малко сред вековната борова гора, мириса на шишарки и иглички, а птичите песни огласят, сякаш се за миг забравяме светът, в който живеем.

Работата не е вече приоритет номер едно, нито пък проблемите са на масата. Защото природата ни кара да се замислим за света, да зачеркнем материалните неща и да се обърнем към себе си.

Рядко човек има времето да се замисли за истински ценностното и това е най-големият бич на 21 век.

Гоним работата, която няма да избяга, бързаме по задачи, които са повече спешни и по-малко важни, и пропускаме да живеем. А природата ни напомня като червената лампичка, че животът е един, минава като миг, затова трябва да го грабнем и насладим.

За финал

Нека изберем почивката сред природата, защото тя ни кара да се чувстваме автентични. Напомня ни откъде сме тръгнали, кара ни да се чувстваме живи и ни дава стимул за действие.

Природата неусетно ни омайва по свой неповторим начин и ни носи удовлетворението и желанието да посрещнем всеки следващ ден с по-широка усмивка.

Няма по-голям дар от природата, която ни заобикаля. Тя ни дава толкова много, затова ние трябва да я пазим, за да я има за нас, но и за поколенията след нас. Защото нейната песен вековна, с легендите и митовете, заслужава да бъде чута. Ето затова утре, когато се събудите, не забравяйте: точно пред вас, отвъд прозореца ви, има цял един зелен свят, който заслужава да бъде опознат и защо да не е още сега.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.