3 сборника с разкази, с които да разнообразите лятото

Pinterest LinkedIn +

Кратки, забавни, сериозни, разнообразни и най-вече завладяващи, трите сборника с разкази, за които ще ви ракажем сега, не си приличат почти по нищо, освен по това, че биха били прекрасно допъленение към лятната ви почивка.

"Жени на непреклонна възраст и други безпринципни истории" на Александър Ципкин

Александър Ципкин е университетски преподавател с великолепно чувство за хумор и е автор на няколко сборника с разкази. Наричат го рокзвездата на руската литература, а тиражите, в които се продават книгите му, са показателни за отношението на читателите. При това не само в Русия. Произведенията му са преведени на редица европейски езици.

Най-новата му книга "Жени на непреклонна възраст и други безпринципни истории" е обявена за книга на 2016-та година в Русия и съдържа 17 разказа, които със сигурност ще ви разсмеят до сълзи. Характерният стил на Александър Ципкин съчетава ирония и словесни инвенции и предлага един колкото забавен, толкова и обективен поглед към руската действителност.

Ще се убедите, че няма нищо случайно, а също и че е добре, когато пишете любовни съобщения, да внимавате на кого ги изпращате. Освен това сме сигурни, че "Жени на непреклонна възраст и други безпринципни истории" ще ви грабне още с първите страници и веднага ще си намерите няколко любими цитата. Нашият е: "Нищо не убива несподелената любов тъй ефикасно, както една година споделена".

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Човекът, който продаде морето" на Николай Ценков

"Човекът, който продаде морето" е първата книга на Николай Ценков. Сборникът е съставен от 12 истории, свързани помежду си от звука на морските вълни, който звучи в цялата книга, дори там, където морето присъства само като мечта или спомен, а не наистина.

Книгата е необикновено пътуване, което ще ви отведе от Виена до Дъблин, ще ви разходи из топлите улици на Джакарта и под сенките на стария Созопол, за да ви срещне с различни пълнокръвни и ярки персонажи в различни ситуации. Палитрата от емоции в разказите е изключително наситена и богата: тъга и носталгия, романтика и страх.

Най-прекият път към "Човекът, който продаде морето" е ТУК.

"Разкази" на Вирджиния Улф

Едва ли е нужно да убеждаваме онези от вас, които познават товрчеството на Вирджиния Улф, че тази книга заслужава внимание. Все пак романите на писателката са утвърдени като едни от най-значимите произведения не само на своето време, но и по отношение на влиянието си върху съвременната литература.

Разказите ù са малко на брой и са създадени предимно в почивките между писането на два романа. Това, което ги прави особено интересни, е фактът, че именно чрез тях писателката изпробва границите на прозата си. В разказите на Вирджиния Улф има повече ритъм, отколкото строен сюжет, нещо, което самата писателка намира за естествено. За познавачите на творчеството ù в тези кратки произведения се разкриват литературни техники и идеи, които по-късно се развиват в романите ù.

Събраните в този том разкази са подредени в хронологичен ред, за да позволят на читателите да проследят как стилът на Улф еволюира и се променя, за да мине от модернизма към постмодернизма. Разбира се, сред тях ще откриете и съвсем традиционни в стилово отношение творби, но пък други са толкова абстрактни, че е трудно да бъдат жанрово определени.

Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Разкази" на Вирджиния Улф ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.