"Вирджиния Улф" на Найджъл Никълсън: различната биография

Pinterest LinkedIn +

Обожавана и отричана, гениална, скандална, превърнала се в идол на няколко поколения читатели, Вирджиния Улф е личност, значима колкото като творец, толкова и като човек, променил начина на мислене на съвременниците си. Сред многото биографии на Улф тази, написана от Найджъл Никълсън, се отличава със своята краткост, но и е особено ценна заради личното познанство между двамата.

Вирджиния Улф няма нужда от представяне, но ако се замислите, вероятно ще установите, че знаете повече за произведенията ù, за мястото ù в литературата, отколкото за самата нея. И все пак ще започнем представянето на тази необикновена и изключително интересна биография с нейния автор.

Найджъл Никълсън е британски писател, биограф, издател и политик, син на писателите Вита Саквил-Уест и Харолд Никълсън. Отгледан сред интелектуалци и изключително ерудиран, Найджъл Никълсън е автор на редица биографични книги, включително "Портретът на един брак", посветена на прочутите му родители. Освен това е редактор на изданието от шест тома писма на Вирджиния Улф. Интересът му към Улф е свързан с факта, че писателката е близка приятелка на майка му Вита, а за кратък прериод от време двете са и в интимна връзка.

Приятелство и любов, които се отразяват върху творчеството и на двете писателки и които Никълсън описва деликатно, с разбиране и без да пренебрегва именно творческото измерение на отношенията им. Пишейки за живота на Вирджиния Улф, той не пропуска нито ключовите моменти от биографията ù, нито да даде оценка на големите ù литературни постижения.

И далеч не се ограничава единствено с онзи период, в който се развиват отношенията между Улф и Вита Саквил-Уест, макар именно той да е ключов за книгата, в която личните спомени на самия биограф, както и на неговите родители, присъстват ярко.

За да ви дадем по-ясна представа за книгата, е важно да отбележим както значимостта на тази интелектуално-любовна връзка, така и факта, че тя се развива бавно, трудно и преминава през различни етапи. Преди да се превърне в прототип на "Орландо", Вита Саквил-Уест е жена, толкова различна от Вирджия Улф, че дори идеята двете да се сприятелят изглежда нереална.

Вита е омагьосана от Улф още от момента на запознанството им – нещо, което се открива в писмата до съпруга ù, но Виржиния Улф съвсем не е споделя този ентусиазъм. Дори напротив, след една вечеря с Вита и съпруга ù Улф пише в дневника си: "Беше ужасно мъчителна вечер... Всички стигнахме до общото заключение, че двамата са неизлечимо глупави".

Впечатление, което, както вероятно сте се досетили, е повече от погрешно. Макар и далеч не толкова ярка и остроумна, колкото членовете на прочутото "Блумсбъри" общество, Вита е аристократка и бунтар едновремено. Описвайки детството ù, Никълсън пише, че майка му не само проявява интерес към литературата и пише обемни текстове на няколко езика от ранна възраст, но и се отнася "с пълно пренебрежение към децата, които майка ù кани в "Ноул", за да си играят по време на следобедния чай: заключвала ги в бараката за инструменти и заглушавала виковете им, като напъхвала в ноздрите им маджун".

В случай че сте любопитни да научите повече за две от най-ярките дами в литературата от началото на ХХ век, можете да намерите "Вирджиния Улф" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.