3 причини да четем Удхаус с удоволствие

Pinterest LinkedIn +

Забавен, оригинален, изобретателен и вдъхновил няколко поколения писатели хумористи, П. Г. Удхаус е най-известен като създателя на емблематичната двойка Джийвс и Устър. А причините да обожаваме книгите му са поне тридесет, но ще се ограничим със следващите три, защото сме убедени, че ще откриете останалите сами и то с огромно удоволствие.

Ще започнем с няколко добронамерени съвета към всички, които по една или друга причина за първи път се докосват до творчеството на П. Г. Удхаус. Не е препоръчително да четете "Питайте Джийвс" на обществени места, защото със сигурност ще се смеете с глас. Ако сред приятелите ви няма фенове на Удхаус, задължително намерете някого, с когото да обсъждате прочетеното. И не на последно място – оставете си време за екранизациите по романите на писателя, които определено си заслужават гледането.

Нека сега се върнем към трите причини да четем Удхаус с огромно удоволствие. Първата, макар да сме убедени, че никоя от тях не е по-съществена от останалите, е Джийвс. Един от най-ярките, запомнящи се и обичани от читателите персонажи в англоезичната литература, сдържаният и винаги разумен личен прислужник на лондонския лентяй Бърти Устър, има всички качества, които бихме очаквали от него, и дори много повече. Винаги компетентен, винаги подготвен и истински магьосник, що се отнася до забъркването на лекове за махмурлук, Джийвс притежава всичко, от което неговият работодател е лишен. Например чувство за мярка и вкус за облекло.

През годините ролята на Джийвс е била поверявана на множество актьори. Първият от тях е Атрър Трийчър, който се превъплъщава в образа през далечната 1936 година. Личният ни фаворит пък е Стивън Фрай, който в сериала "Jeeves and Wooster" си партнира с Хю Лори, на когото пък  е поверена ролята на Устър. Едва ли е нужно да споменаваме, че двадесет и трите епизода на поредицата са истинско удоволствие за зрителите.

Така стигаме до втората причина да обичаме книгите на Удхаус, която до голяма степен дава отговор и на въпроса на какво се дължи успехът им. Да, Удхаус е социално критичен, но най-вече притежава изключително чувство за хумор, което забавлява еднакво няколко поколения читатели. Повечето от вас вероятно знаят, че Бърти Устър се появява за първи път през далечната 1915 година, а за последен – повече от половин век по-късно, през 1974 година. Междувременно става главно действащо лице в десет романа и над тридесет разказа.

А писателската кариера на Удхаус съвсем не би могла да бъде сведена само до Джийвс и Устър, независимо колко любими са ни те. Всъщност той е автор на пиеси и текстове на песни, работил е заедно с някои от най-ярките творци в музикалния театър на своето време, сред които и Коул Потър. Общото между ранните произведения на писателя, днес оставащи до известна степен в сянка, и най-известните му творби е именно хуморът. Свеж, понякога остър, понякога съвсем деликатен, разбира се, характерно английски, но и недокоснат от времето. Защото ситуациите, в които попадат персонажите му, продължават да ни забавляват повече от век след създаването си. Особено показателен ни се струва фактът, че книгите на Удхаус се препоръчват от психиатри като терапевтично средство за справяне с депресия.

Което съвсем естествено ни отвежда до третата причина да четем Удхаус с и за удоволствие: многообразието на творбите му. Защото творчеството му, както вече споменахме, нито започва, нито приключва с Джийвс и Устър. И макар много от обвързаните с него творци и критици да смятат, че тъкмо те са "бисерът" на Удхаус, не по-малко удоволствие носят срещите с Псмит и семейство Мълинър, например. Персонажите и сюжетите му са колкото колоритни, толкова и различни.

Факт, добре известен на онези от вас, които познават отдавна творчеството на Удхаус. Колкото до читателите, чиято първа среща с него ще бъде именно "Питайте Джийвс", ще кажем единствено, че ви предстои едно неангажиращо и много забавно пътешествие, съставено от кратки разкази, които не само представят Бърти Устър и Джийвс в пълния им блясък, но са повече от достатъчни, за да откриете поне още няколко причини да продължите да четете Удхаус.

Най-прекият път към "Питайте Джийвс" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.