3 нехудожествени книги, които ще провокират любопитството ви

Pinterest LinkedIn +

Ако отдавна не сте чели нещо различно от роман, а проявявате интерес и към нехудожествената литература, убедени сме, че ще откриете нещо за себе си в следващите 3 заглавия. От политика и философия, през икономика до нетрадиционните репортажи на Труман Капоти, трудно бихме могли да определим кое от тях е най-изкушаващо.

"Безотговорният разум" на Марк Лила

Какво е общото между гениите и тираните? Въпрос, който може би ви звучи странно, но както се оказва, не е загубил своята актуалност в продължение на векове. Именно него задава и авторът на "Безотговорният разум" Марк Лила, припомняйки ни, че всъщност още Платон пита същото в своите "Диалози". Връщайки се към "Държавата" на Платон, Лила търси обяснение на темата, която вълнува самия него: защо и как някои от най-блестящите интелектуалци на ХХ век подкрепят идеологическите проекти и политиката на тоталитарните режими.

Марк Лила е преподавател в Колумбийския университет в Ню Йорк, а основните му интереси са насочени към политическата и религиозна идейна история на Европа. В "Безотговорният разум" той проследява живота и работа на блестящи философи и писатели като Хайдегер, Шмит, Бенямин, Кожèв, Фуко и Дерида, разглеждайки ги не толкова в чисто биографичен план, колкото като отражение на връзката между гениалността или, ако се спрем на по-умерен израз, изключителния интелект и податливостта към изкушения като властта и силата.

Стилът му е лек и достъпен, което прави "Безотговорният разум" еднакво изкушаващо четиво както за хората, занимаващи се с теория и история на литературата и философията, така и за всички, които проявяват чисто любителски интерес към диманичните политически промени в историята на ХХ век. Най-прекият път към нея е ТУК.

"Променящата се природа на работата"

Мястото на технологиите в нашата съвременност безспорно е огромно, но едва ли ви се случва често да се замислите как се отразява тяхното скоростно развитие върху икономиката в световен мащаб. Разбира се, ако смятате темата за интересна, горещо ви препоръчваме да отделите време за доклада на Световната банка "Променящата се природа на работата". В него ще откриете отговорите на множество въпроси свързани с начина, по който технологиите променят природата на работата днес, доколко заместват или застрашават човека и каква е връзката между инвестициите в здраве и образование и променящия се начин на работа.

Особено любопитно е, че въпросът докъде ще доведе технологичното развитие не е нещо в исторически план. Индустриализацията и намаляването на необходимостта от работна ръка благодарение на машините е проблем, който вълнува Карл Маркс още през 19 век. Именно технологиите обаче трансформират стандарта на живот, до голяма степен благодарение на тях се увеличава и продължителността на живота.

"Променящата се природа на работата" е изследване, чиято цел е колкото да информира за промените, настъпващи като следствие от промяната на начините на работа, толкова и да предложи решение на проблемите, които възникват като следствие от това интензивно развитие. Можете да намерите "Променящата се природа на работата" ТУК.

"Музика за хамелеони" на Труман Капоти

Спорно е доколко произведенията на Труман Капоти могат да бъдат причислени към неходужествената литература, защото, както повечето от вас вероятно знаят, той е родоначалник на литературното течение, наречено художествена документалистика. Граничността на творбите му обаче, съдържащи в себе си едновременно и факти, и фикция, е тъкмо това, което, наред с великолепния стил на автора, ги прави особено интересни.

"Музика за хамелеони" е сборник с тринадесет кратки истории, пет от които излизат за първи път на български език, тъй като са били цензурирани в първото издание на книгата през 1981 година. Показателен е и фактът, че американското издание предизвиква истински възторг и сред читателите и сред критиците и се задържа цели шестнадесет седмици в класацията с бестселъри на "Ню Йорк Таймс".

С неповторимия си усет към детайлите и елегантен хумор Капоти разказва за самия себе си, независимо дали описва приятелските си отношения с Мерилин Монро, или коментира открито собствената си хомосексуалност и политическите си пристрастия, смятани от съвременниците му за еднакво скандални.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.