3 книги, които очакваме с нетърпение тази пролет

Pinterest LinkedIn +

Пролетта винаги носи промяна, очаквана или не, а ние сме сигурни, че тази пролет ще бъде изпълнена с интересни събития, макар и в нетрадиционна форма и най-вече с изобилие от интересни книги. Следващите три заглавия са само малка част от пролетните литературни премиери, които очакваме с нетърпение.

"Възхвала на Ханс Аспергер" на Златко Енев

Тази книга не прилича на останалите творби на своя автор. Най-вече защото не е роман. Но преди да ви разкажем повече за нея, ще отделим няколко реда на писателя Златко Енев. Макар да живее от дълги години в Берлин, неговите книги са издадени в България, а най-популярните сред тях са фантастичната трилогия, която започва с "Гората на призраците", "Една седмица в рая" и романът "Реквием за никого".

Откровена, болезнена и едновременно с това безкрайно красива, "Възхвала на Ханс Аспергер" проследява историята на семейството на писателя. Най-вече трудностите около отглеждането на дъщеря му Леа, която е аутист. Начинът, по който е разказана тази история обаче, е необикновен. В нея няма да откриете нито отчаяние, нито оплакване, нито героизъм.

Може би най-точното и най-ценно определение е честност. От позицията на собствения си опит, без да претендира, че е експерт, и едновременно с това стъпвайки върху достатъчно научна информация, Златко Енев разказва за предизвикателствата в живота като родител на дете, което не е обикновено. Дете, което не възприема и не усеща света, както го усещат повечето хора. И изразява емоциите по различен начин. Прави го не само за да помогне на други хора, които имат деца като неговото, а и защото се надява да промени обществената нагласа в България, давайки гласност на един проблем, който е слабо засегнат в общественото пространство.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Възхвала на Ханс Аспергер" ТУК.

"Изгубени вещи" на Алберт Бенбасат

Един прекрасен сборник с разкази, в който ще откриете завладяващо носталгичен полъх и най-вече очарованието на изкуството с малко думи да бъдат казани много неща. Алберт Бенбасат е добре познат с работата си като преподавател, критик и издател, а също и като автор на повече от десет книги, сред които са "Банкноти и мечти между кориците. Масова книга и масово книгоиздаване" и "Алиса в дигиталния свят. По въпроса за книгата през ХХІ век".

"Изгубени вещи" събира колекция от кратки разкази. В центъра на всеки от тях откриваме по една антика, в най-широкия смисъл на понятието. Онези вещи, които вече не ползваме. Онези, които някои от нас дори не са виждали на живо. Вещите, които носят спомени от отминало време, от изгубена младост, от полузабравено детство. Всички те служат като отправна точка на кратки, самостоятелни, понякога биографични, понякога напълно фикционални и дори фантастични истории.

Сред тях ще откриете мастилници и часовници с кукувица, тежки железни ютии и пишещи машини, пощенски картички и стари книги, продавани от антиквари, събирани от колекционери, случайно открити от любопитни малки деца, на които трябва да се обясни за какво служат. С това обяснение или случайна среща изплуват спомени, мънички самостоятелни светове и най-разнообразни персонажи.

А най-краткият път към "Изгубени вещи" е ТУК.

"Трите тела" на Лиу Цъсин

Носител на някои от най-престижните литературни отличия в областта на фантастиката, Лиу Цъсин е китайски писател, силно повлиян от автори като Артър Кларк, но и като Лев Толстой. Израснал в онзи нелек период от китайската история, познат като Културната революция, определян от съвременниците му като "епоха без книги", но и време на безредици и насилие. Факт, който не успява да му попречи да се нареди сред най-значимите съвременни фантасти.

"Трите тела" поставя началото на трилогията "Земното минало" и е удостоен с наградата "Артър Кларк" за въображение в служба на обществото. Излишно е да споменаваме, че с цялостната си концепция изглежда плашещо реалистичен на фона на актуалните световни събития. Не, в него не става дума за епидемия, а за един свят, в който поредица от необясними физични явления карат учените да се съмняват в основни научни закони.

Историята започва именно във времето, наричано Културна революция, разглеждайки съдбата на двама известни физици, за да ни пренесе впоследствие в началото на XXI век, когато един учен и един полицай са изправени пред огромна научна загадка. Опитвайки се да стигнат до истината, те откриват странна компютърна игра, наречена "Трите тела". Игра, която, както ще се окаже, има много общо с низвергнатите физици от Културната революция. Футуризъмът и науката се преплитат с ужаса на живота в комунистически Китай, за да изградят един наистина впечатляващ роман.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Трите тела" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.