3 антиутопии, които ще ви разведрят, докато си стоите вкъщи

Pinterest LinkedIn +

Няма да си говорим за класики. Ако сега откривате Камю, Оруел и Олдъс Хъксли, това е чудесно, но в случай че вече сте ги чели, следващите три заглавия предлагат едновременно футуристична, дълбокомислена и на места дори забавна алтернативна реалност, в която да се потопите, за да не се чувствате изолирани от света и да се опитате да погледнете на случващото се от една различна гледна точка.

Преди да ви пожелаем приятно, четене ще добавим само още няколко неща. Фантастиката и антиутопията са жанрове, които често подценяваме, а времето е доказало, че това е съвсем незаслужено. Вече споменахме Оруел и едва ли е нужно да даваме други примери, за да заявим уверено, че литературата може да предсказва бъдещето, но и да ни помогне да се справим с настоящето. Следващите три книги са интересни, провокиращи и най-важното – можете да ги поръчате, без изобщо да ставате от компютъра, включително като електронни издания.

"Небостъргач" на Дж. Г. Балард

Английският писател Лен Дейтън казва тъкмо за този роман на Дж. Г. Балард, че не е сигурно дали е фантастика, или исторически роман, изпреварил времето си. Какво има предвид? Плашещата логичност на събитията. Ситуацията, описана в романа, е до голяма степен реалистична, особено ако я разглеждаме единствено в рамката на междуличностните взаимоотношения.

"Небостъргач" започва с главозамайваща картина на един луксозен и идиличен живот. В 40-етажен небостъргач с хиляда апартамента, чиито обитатели са богати, възпитани и успели. Сградата е като малък самостоятелен град, има всичко – от магазини до детска градина и училище, басейн, фризьорски салон, банка и ресторант.

В този утопичен оазис цари истинско щастие. Докато един ден асансьорът се разваля. Нещо съвсем дребно на пръв поглед се оказва способно не само да разруши мира и спокойствието, но и да извади на показ най-страшните черти в характерите на персонажите.

Най-прекият път към "Небостъргач" е ТУК, а ние горещо ви препоръчваме да отделите време и за екранизацията.

"Уравненията на живота" на Саймън Мордън

Препоръчвали сме ви трилогията на Саймън Мордън и в други статии, но няма да се уморим да го правим, защото... Ами, защото си заслужава. Особено ако освен слабост към мрачни апокалиптични картини имате и чувство за хумор. Да, малко черен, но изключително интелигентен и разведряващ хумор.

Саймън Мордън е освен великолепен фантаст, в което ще ви оставим да се уверите сами, истински учен с дипломи и научни титли в областта на геологията и планетарната геофизика. Писателският успех го връхлита неочаквано, но не и незаслужено, а доколко познанията му са допринесли за това, е повече от очевидно.

И така, запознайте се със Самуил Петрович. Човек на правилата и логиката, който именно по тази причина успява да оцелее. Преживява ядрената атака над Санкт Петербург и намира убежище в Метрозоната на Лондон – последния град в Англия. Как оцелява? Предимно като не се меси в неща, които не са негова работа. Защото да се намесваш обикновено е лоша идея.

Само че дори на най-принципните им се случва да нарушат правилата си. И Петрович спасява едно момиче. А това е намесване. Особено когато момчето се окаже дъщеря на най-опасния човек в Лондон. Важното е, че Петрович има план. И ви обещаваме, че ще се смеете много. А може и да научите някое полезно правило за оцеляване. Най-прекият път към трилогията е ТУК.

"Дилър на реалности" на Николас Димитров

Провокативен, остроумен и много увлекателен, "Дилър на реалности" е от романите, които увличат читателя в своята алтернативна реалност, поднасяйки му едно бъдеще колкото фантастично, толкова и възможно.

Дигитални религии, дигитални наркотици, дигитална реалност. Това е светът, който обитават героите на Николас Димитров. И те, точно като своят автор, излизат извън рамката на еднозначно определимото, притежавайки свободата да са граждани на света.

Золтан Варго е корпоративен шпионин, на когото възлагат опасната задача да се внедри във фирмата, създаваща технокулт, който обещава на всекиго безкрайни удоволствия и вечен живот в синтезирана персонална реалност. Реалност, в която може да се претвори всяка най-порочна и престъпна фантазия.

И съвсем скоро след влизането си в корпорацията Золтан разбира, че проектът е много по-мащабен, но и много по-зловещ, отколкото е предполагал. Освен това никак няма да му е лесно да се измъкне от там. Ако изобщо успее.

В случай че сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Дилър на реалности" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.