"Дилър на реалности" на Николас Димитров: провокация или предупреждение

Pinterest LinkedIn +

Имате ли мечти? А имате ли граници? И какво бихте си пожелали ако можете да имате всичко? Без ограничения. Без морални или законови норми. Без скрупули. "Дилър на реалности" е роман, в който провокацията и предупреждението вървят ръка за ръка, за да растърсят света на читателите.

Забавен, провокиращ, скандализиращ, остроумен, откровено циничен на места, зловещ на други, "Дилър на реалности" вече разбуни духовете в рускоговорящия свят и сме сигурни, че тепърва му предстои да достига до все повече читатели на все повече езици. Достатъчно е да се обърнем през рамо и да погледнем към футуристичните и антиутопични шедьоври на ХХ век, за да се убедим, че следата, която оставят подобни произведения, е значима и трайна, макар не винаги да са приемани с единодушен възторг още при излизането си.

Същото се случва и с "Дилър на реалности", който, макар да предизвиква голям скандал в Русия и Украйна и да провокира диаметрално противоположни мнения у читатели и критика, всъщност постига най-важната си цел – всички го четат и всеки има мнение, независимо положително или отрицателно.

Разбира се, няма как да не си зададем напълно логичния въпрос какво толкова има в тази книга? Отговорът не би могъл да бъде кратък или еднозначен. Освен това предполага макар и кратко въведение. Автор на романа е писателят от български произход Николас Димитров. Полиглот, визионер и мечтател, той прекарва първите години от детството си в дом за сираци. Впоследствие обаче получава повече от впечатляващо образование, пътува по цял свят, участва активно в различни благотворителни дейности, работи за ООН, прави успешна финансова кариера и не на последно място, успява да научи цели 11 езика.

Първият си роман пише на риски език. Следващите – на френски и испански. За тях обаче ще ви разкажем, когато излязат, сега ще се съсредоточим върху дебютния и все още изключително актуален и обсъждан "Дилър на реалности". Действието се развива в един футуристичен Сингапур, превърнал се в град на неограничените възможности. Град, който главният герой едновременно мрази и обича – с "лакиран" туристически център, с мръсни крайни квартали и със задушаващо много небостъргачи. Град, в който универсални автоцъркви предлагат различни видове религия, точно както се предлага фастфууд.

Золтан е корпоративен шпионин – млад, самоуверен, циничен и благодарение на всичко това изключително успешен. Когато шефът му, когото Золтан на шега нарича Харон, му възлага да се внедри в корпорацията "Транс Реалити", всичко изглежда като поредната кражба на вътрешна информация. Само че още щом разбира колко е голям хонорарът, който ще получи, Золтан започва да подозира, че тази задача е много по-опасна от всички предходни.

Докато навлиза в ексцентричния свят на "Транс Реалити" и на нейните шефове, младият шпионин постепенно научава все повече подробности около дейността на компанията. Онова, което създават, е нещо повече от религия – те предлагат персонална реалност. При това такава, в която безсмъртието е комбинирано с абсолютна безнаказаност. Съвършен дигитален накортик или личен виртуален свят? А може би, както Золтан постепенно започва да разбира, зад всичко това се крие нещо много по-голямо и много по-зловещо?

Дали "Дилър на реалности" е провокация, или подобно на романите на Оруел би било по-разумно да го възприемем като предупреждение? Ако сте любопитни да научите повече, не пропускайте представянето на книгата на 13 декември в 19 часа в клуб "Carussel" в София. А дотогава най-прекият път към "Дилър на реалности" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.