Бляскава церемония открива четвъртото издание на "CineLibri"

Pinterest LinkedIn +

Броени часове ни делят от официалния старт на четвъртия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще покаже най-талантливите екранизации на литературни произведения, създадени през изминалата година в международен мащаб.

По този повод в България пристига многократно награждаваният британски писател и киносценарист Иън Макюън. В рамките на церемонията по откриването на фестивала на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК Жаклин Вагенщайн, директор и основател на фестивала, ще му връчи награда "Синелибри" за цялостен принос към изкуството на литературната адаптация. Макюън, който тази година навърши 70 години, е не само блестящ стилист, експериментатор и изследовател на човешкото поведение със средствата на художествената словесност, но и прокламатор на най-висшите достижения на цивилизацията, човек с критично мислене и активна гражданска позиция. Събитието ще бъде съпроводено от грандиозно визуално шоу и танцово-музикален спектакъл, дело на Поли Герасимова, след което ще се състои премиерна прожекция на филма "На плажа Чезъл".

Същия ден от 11:00 ч. на тържествена церемония в аулата на Софийския университет Макюън ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" и ще произнесе академично слово на тема "Свободата на изразяването" (Freedom of Expression). Предложението за удостояването на писателя с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии и на Факултета по славянски филологии.

Почитателите на Макюън, чието творчество е отлично представено у нас, ще имат възможност за литературна среща с него на 11 октомври от 19:00 ч. в литературен клуб "Перото" в НДК. Събитието е с вход свободен.

Следват 14 дни кино, книги, галасъбития, срещи с автографи и специални изненади за публиката под мотото "Любов между редовете". Тази година фестивалът ще срещне зрители и читатели с цяла плеяда изтъкнати артисти и техни знакови произведения, в т.ч. с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако ("Сбогом кралице моя", "Дневникът на една камериерка"), с Давид Фоенкинос (носител на наградите "Рьонодо" и "Гонкур на гимназистите"), с Дрор Мишани, нашумял с  майсторския психологически трилър "Липсващото досие", пренесен на екрана, с Херман Кох, чийто бестселър "Вечерята" му донесе международна слава.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.