5 филма от програмата на "CineLibri" 2018, които не бива да пропускате

Pinterest LinkedIn +

За четвърта поредна година единственият по рода си кино-литературен фестивал се провежда от 10 до 24 октомври. В програмата му са включени 46 филма, а сред специалните гости е британският писател Иън Макюън.

"На плажа Чезъл" по романа на Иън Макюън

Брилянтните екранизации по романите Макюън са добре познати на всички киномани. "На плажа Чезъл" се нарежда сред най-успешните от тях и в това няма нищо изненадващо предвид впечатляващия актьорски състав. Главните роли са поверени на Сърша Ронан и Били Хауел.

На 10 октомври в зала 1 на НДК лентата ще открие тазгодишното издание на фестивала в присъствието на Иън Макюън, а преди прожекцията също ви очакват зрелищни изненади. Ако сте любопитни да научите повече за едноименния роман, все още имате време да го прочетете, преди да гледате филма.

Действието в "На плажа Чезъл" се развива през 60-те години, а историята проследява първата брачна нощ на Едуард и Флорънс. Те са с различен произход, различен темперамент, различни очаквания. Но докато той е преди всичко нетърпелив, тя е почти разколебана. Поредица от ретроспекции се редува със случващото се в тази необичайна първа нощ.

На същата дата, 10 октомври, Макюън ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет. А най-лесният начин да се сдобиете с билети на откриването на CineLibri 2018 е ТУК.

"Човекът, който уби Дон Кихот" на Тери Гилиъм

Макар да не е класическа екранизация, този филм е истинско киносъбитие. Ексцентричният гений Тери Гилиъм пренася на големия екран собствената си версия на романа на Сервантес, а резултатът, както вероятно сте се досетили, е повече от впечатляващ.

Главните роли са поверени на Адам Драйвър и Джонатан Прайс. Драйвър е в ролята на Тоби, амбициозен рекламист, който се пренася във времето от Лондон през 21-ви век към Ла Манча от 17-ти век. Така се оказва в ролята на оръженосеца Санчо Панса. Но фантастичното му приключение все пак няма да му позволи да се откъсне напълно от реалността и ще го изправи срещу трагичните последици от грешките на младостта му.

Филмът е премиерен за България, а първата му прожекция в рамките на фестивала е на 16 октомври в зала 1 на НДК, непосредствено след награждаването на победителите от конкурсната програма. Ако сте любопитни да научите повече, най-лесният начин да се сдобиете с билети за "Човекът, който уби Дон Кихот" е ТУК.

"Лив Улман. Къщата на спомените" на Георги Тошев

Част от програмата на четвъртото издание на "CineLibri" e и документалният филм на Георги Тошев "Лив Улман. Къщата на спомените". Лентата ни среща с иконата на норвежкото кино Лив Улман, изиграла емблематични роли в най-успешните филми на големия режисьор Ингмар Бергман и прекарала голяма част от живота си като негова муза и спътница.

Лив Улман отваря вратите на ваканционната си къща, за да посрещне снимачния екип на този филм – нещо, което не е правила никога преди. Резултатът е изключително въздействащ филм, в който актрисата разказва за ролите и срещите, променили живота ù.

Автобиографичната книга на Лив Улман "Промяната" можете да намерите ТУК, а билети за прожекциите на лентата – ТУК.

"Безкрайната градина" на Галин Стоев

Още един филм, който макар и да не е класическа екранизация, определено заслужава вниманието на всички, които са изкушени колкото от киното, толкова и от литературата. Неговите създатели пък са хора на тетъра. Галин Стоев е добре познат с работата си като театрален режисьор, а Яна Борисова е един от най-поставяните съвременни драматурзи.

Лентата е озаглавена "Безкрайната градина" и е базирана на мотиви от пиесата "Приятнострашно" на Яна Борисова. Историята проследява Филип, успешен пиар специалист, който си има всичко – кариера, приятелка, хубав дом. Единствената му грижа е брат му Виктор, чувствителен, затворен и уязвим.

Виктор прекарва по-голямата част от времето си в цветарския магазин на Ема –– странно момиче, затворено в свой собствен свят. Как ще се промени светът и на тримата, когато Филип срещне Ема? И защо най-важното нещо на света е една тайнствена градина?

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите билети за прожекциите на "Безкрайната градина" ТУК.

"Ще се видим там горе" по романа на Пиер Льометр

Екранизация по едноименния роман на Пиер Льометр, "Ще се видим там горе" е отличен с 5 награди "Сезар", включително за най-добър адаптиран сценарий. Лентата е дело на режисьора Албер Дюпонтел и е част от състезателната програма на фестивала.

Ако досега не сте попадали на едноименния роман на Пиер Льометр, ето какво трябва да знаете за него. Известен най-вече като автор на криминални романи и социални трилъри, Льометр се радва на огромен успех не само във Франция - книгите му са преведени на 30 езика. Повечето са бестселъри и което е по-важно, успяват да му спечелят многобройни ревностни читатели.

"Ще се видим там горе" е различният роман на писателя. Онзи, който не само по нищо не прилича на останалите, но и му донася признанието на критиците, а заедно с него и най-престижното френско литературно отличие – наградата "Гонкур".

Историята проследява трима мъже, които след края на Първата световна война се оказват неочаквано свързани от съдбата. Един талантлив художник, един скромен счетоводител и един безскрупулен мошеник са заедно в една голяма измама, водени всеки от собствена цел.

Най-лесният начин да се сдобиете с билети за прожекциите на "Ще се видим там горе" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.