"Златната клетка": вкусът на отмъщението

Pinterest LinkedIn +

Новият роман на Камила Лекберг "Златната клетка" не просто е много различен от досегашните ù творби, но е и много по-смел. И макар че се чете буквално на един дъх, е от онези книги, които остават в съзнанието ви дълго след като сте затворили последната страница.

Камила Лекберг е добре позната на българските читатели и отдавна се е наложила като един от най-продаваните, най-превежданите и най-обичани от феновете на криминалната литература автори. При това в световен мащаб. Категоричният успех на поредицата романи за Ерика Фалк ù печели прозвището "шведската Агата Кристи", но тя очевидно не възнамерява да се задоволи с това. Нито да се ограничава в някаква твърда жанрова рамка.

"Златната клетка" не е криминален роман, макар че все пак е трилър. Ако кажем, че по нищо не прилича на предходните ù книги, няма да е вярно, защото и в него ще откриете изключително внимателно и убедително изградени персонажи, майсторски изградено напрежение, силен диалог и всички останали неща, които толкова харесваме в стила на Лекберг.

Само че този път тя няма да ни отведе в живописната Фелбака, нито път ще откриете много общи черти между Ерика и главната героиня в "Златната клетка". Нейното име е Фей и да, тя е изключително умна, точно каквато е и Ерика, но приликата приключва тук.

Фей е жена с минало. Минало, което се надява да е погребала достатъчно дълбоко, за да си позволи да го забрави. И е готова да стигне до крайност, за да запази тайните си. На пръв поглед тя има всичко – щастлив брак, прекрасно дете, неограничени възможности. Съпругът ù Джак е студенстската ù любов, двамата са изградили империя и той ръководи една от най-проспериращите компании в Швеция, докато тя се грижи за семейството. Разкош, милиони, обществено положение. Отвътре обаче нещата не изглеждат така.

С годините Джак напълно е забравил, че именно Фей е човекът, положил основите на финансовата му империя, пренебрегва я и никога не е доволен от нещата, които съпругата му върши. Отношението му постепенно обезличава Фей, която е готова на всичко, за да си върне одобрението му. Да съживи изгубеното щастие. Тя прощава, тя забравя, тя прави компромиси, тя поема вината за всеки проблем.

И все пак у нея все още се крие частица от предишната Фей – младата, умна, уверена жена, която е готова на всичко, за да постигне целите си. И тъкмо когато изглежда, че каквото и да направи Джак, тя ще му го прости, той я предава за пореден път и преминава невидимата граница, отвъд която дори най-силната любов се превръща в омраза.

"Златната клетка" е роман за отмъщението. Само че отмъщението на Фей не е типично женско, не е импулсивно, а внимателно обмислено, дълго планирано и абсолютно безскрупулно. Самата тя е интересна като персонаж именно защото отказва да бъде жертва. И може да бъде, меко казано, крайна.

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към "Златната клетка" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.