Google-doodle отбелязва старта на параолимпийските игри в Пьонгчанг

Pinterest LinkedIn +

Днешният Google-doodle е посветен на започващите днес параолимпийски игри в Пьонгчанг, Южна Корея.

Те стартират с рекорден брой участници – над 570 спортисти от 49 държави. Първенството ще бъде открито днес и ще завърши на 18 март, когато ще бъдат връчени 80 комплекта медали на победителите.

Спортистите ще се състезават в 15 дисциплини в шест вида спорт: алпийски ски, ски бягане, биатлон, сноуборд, хокей на лед и кърлинг. Най-голямата е американската делегация (68 спортисти), следвана от канадската (52 спортисти). Русия отново няма да участва заради обвинения в употреба на допинг от страна на руски състезатели
. Страната е изключена от параолимпийското движение, но руските спортисти все пак ще се състезават под неутрален флаг, а отборът им ще се нарича "Неутрални параолимпийски спортисти".

Зимните параолимпийски игри се провеждат за 12-и път, а първото подобно събитие се организира през 1976 г. в Швеция. Рекордът за най-мащабна зимна параолимпиада досега се държеше от проведените в Сочи игри преди 4 години, в които се включиха 550 спортисти от 45 държави. По традиция параолимпийските игри се провеждат след финала на Олимпиадата, която тази година приключи на 25 февруари с грандиозна церемония. Тези игри остават в историята като първото световно събитие, което доведе до затопляне на отношенията между Северна и Южна Корея.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.