Google почете изобретателя на моряшкия хронометър Джон Харисън (John Harrison) с тематичен doodle

Pinterest LinkedIn +

Днес, 3 април, търсачката Google почете с един от своите традиционни дудъли годишнината от рождението на Джон Харисън (1693–1776). Екипът е избрал да изобрази на фона на логото си самоукия дърводелец и часовникар, изобретил моряшкия хронометър през 1761 г. след десетилетия упорит труд и няколко неуспешни опита. Часовникът му бил проверен по време на две плавания до Карибите – през 1761 и 1764 г., при което се установило минимално отклонение.

Това е дълго търсен уред за разрешаване на проблема с изчисляването на географската дължина за нуждите на мореплаването. Откритието на Харисън революционизира навигацията и значително увеличава безопасността на пътуванията на дълги разстояния по вода.

Изобретението на часовникаря решава огромен за времето проблем, довел до военното крушение край Сцили през 1707 г., когато потъват 4 кралски кораба. През 1714 г. британският парламент предлага награда от 20 000 британски лири за изобретяването на уред, който да улесни навигацията в морето. Днес тази сума се равнява на 2,89 милиона британски лири. Любопитно е, че властите не изплатили веднага наградата на Харисън, защото междувременно (през 1757 г.) британският астроном Джон Бърд усъвършенствал секстанта – инструмент за измерване на ъгловите разстояния между небесните тела, което позволило за определянето на дължината да се използва методът на лунните разстояния (с помощта на специални таблици). Все пак хронометърът на Харисън се оказал по-удобен и в края на краищата той получил наградата през 1773 г. 

Друг любопитен факт е, че Джон Харисън се класира на 39-то място в обществено проучване за 100-те най-велики британци през 2002 г.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.