Какъв бюджет да отделим за тестови кампании в Гугъл Адс?

Pinterest LinkedIn +

"Колко да вложа: $20-50 или пък $100? И въобще това достатъчна сума ли е?"

Ако планирате нова Гугъл кампания, навярно вече се чудите какъв бюджет би бил подходящ за подобен експеримент.

Разбира се, съвсем не омаловажаваме този въпрос, макар и да го чуваме почти непрекъснато. За жалост обаче, универсален отговор няма, особено преди да се обходи конкретния акаунт с цел задвижване на реклама в гугъл търсачката.

Преди да започнем с анализа обаче, е важно да си зададете следните няколко въпроса:

1. Кои ключови думи ще таргетирате и колко ви струва CPC (cost per click/цена на клик)?

2. Каква ще бъде времевата рамка за теста? Кога обикновено има налице първи резултати?

3. Какъв е продажбеният процес и цикъл?

4. Кога обикновено купувачите са склонни да закупят продукт: на същия ден (след като са видели рекламата) или им трябва повече време за обмисляне?

5. Какъв е обичайният conversion rate?

Навярно това е само една малка част от най-важните въпроси, които трябва да си зададете преди да определите тестов бюджет за гугълската кампания.

И в следващите няколко редове ще обсъдим няколко интересни решения, които ще ви улеснят осезаемо в задаването на бюджет за тестови ppc кампании.

Фокус върху Target Keyword CPCs


ключови думи
В гугълските кампании плащате на клик. Това означава, че Гугъл ще ви таксува само и единствено когато някой кликне върху вашата реклама. Няма ли кликвания, няма и плащане, дори ако рекламата се е показала 1000 пъти досега – така работи Google Ads.

Именно поради тази причина рекламната платформа на Google Ads е още позната като PPC или Pay-Per-Click (плащане за клик).

Що се касае до задаването на бюджет за рекламни цели, очевидно ще трябва да се запознаете с това колко $ ще ви струва 1 клик. А това зависи в огромна степен от ключовите думи, които ще използвате за реклама. Например ключова дума "магазин за кафе" ще струва X сума, докато ключова дума "кафе цена" вероятно ще струва У сума.

Да приемем, че клик върху ключова дума "магазин за кафе" струва $2,90, а "кафе цена" е $13,76. Определено има разлика между двете суми, нали?

Именно заради това твърдим, че универсален отговор на въпроса "колко струва дадена ключова дума" няма.

Колкото до самото намиране на ключови думи в Google Ads, можете да използвате вградения инструмент на Google - Keyword Planner Tool.

Google - Keyword Planner

Пробвайте различни варианти в търсенето на ключови думи в Google Keyword Planner, за да видите колко $ приблизително ще ви струва кликът за всяка от тях. Имайте предвид, че инструментът на практика прогнозира резултатите спрямо цена на клик върху дадена ключова дума.

Ето защо нашият съвет е да използвате информацията най-вече като финансов ориентир – не са изключени леки разминавания в посока нагоре или надолу.

Тествайте времевата рамка


Разберете кога потребителите са най-склонни да правят поръчки, но не забравяйте, че пиковите часове обикновено означават влагане и изразходване на повече $.

Отделно, задаването на реалистична времева рамка, в която да се следят резултатите и представянето на ppc кампанията, също е от не по-малка значимост. Малкият бюджет и стеснената времева рамка може да допринесат за недостатъчен обем на търсене на таргетираните ключови думи.

филтър за слабо търсени думи

Друго – даденият брой кликвания за 1 ключова дума – да кажем, че към момента са 99 или 100 – съвсем не означава около 100 конверсии (например толкова продажби).

Разбира се, вие надали ще таргетирате само 1 ключова дума, но ви съветваме да се уверите, че разполагате с достатъчен обем за търсене на таргетирани ключови думи, за да можете да изпълните целите си в зададения от вас времеви цикъл.

Продажбен цикъл и фактори

продажбен цикъл
Отговорът на този въпрос би трябвало да е сравнително доста по-лесен от останалите. Ако потребителите ви правят поръчка в рамките на деня (след като вече са видели и кликнали върху рекламата), то в такъв случай би трябвало да натрупате почти мигновен фийдбек от кампанията. Ако обаче поръчките идват малко (или много) по-късно, логично е да изчакате известно време, за да се натрупат повече данни, преди да правите каквото и да било по кампанията.

В крайна сметка въз основа на какво бихте нанесли корекции по рекламата, при положение че нямате никакви данни?

В момента, в който това се случи, следете какво се случва с ppc кампанията, ключовите думи (добавяйте задължително нерелевантните резултати към списъка ви с негативни). Всички тези дребни на пръв поглед детайли се отразяват пряко върху продажбения цикъл.

Следете Conversion Rate

рейт на конверсиите
Последната стъпка преди калкулирането на приблизителен бюджет за тестова ppc кампания e conversion rate. Нека онагледим с пример.

Да приемем, че целта на ppc кампанията (тестовата) е да накарате потребителите да попълнят форма за контакт с вас. В такъв случай разумен conversion rate за lead generation би бил, да кажем, 5% от общо 99 примерни посещения, така че поне 5 от тях ще изпълнят целта.

Освен да следите conversion rate-a, нашият съвет е да обръщате внимание и на Client Close Ration (колко процента от запитванията стават клиенти). За да не се изгубваме в излишни калкулации, нека да приемем отново, че вашият conversion rate е примерно 20% и продажбеният цикъл е само няколко дни. В този пример ще генерирате (вероятно) поне 1 един нов клиент.

Сега е време да съберете цялата информация, за да определите примерния си тестов бюджет за подобна експериментална ppc кампания.

Досега установихме, че ако генерирате 1 клиент от 99 (или 100) кликвания и ако дадена ключова дума ни струва $13,76 (в примера с кафето) на клик, то тогава излиза, че 1 конверсия ще ни струва $1,376.

Това означава, че $1,376 ще бъде минималната сума, с която да инициирате теста, за да генерирате 1 конверсия за срок от 1 месец (базирано върху CPC search volume-а и продажбения цикъл). Разбира се, това са само хипотези.

На практика може да ви отнеме по-малко или дори повече време да реализирате 1 конверсия.

За всеки случай, препоръчваме ви да заложите като старт цена на ключова дума, която се доближава до усреднената такава по данни на Google Ads, и оттам да следите как се развива самата ppc кампания и какви търсения по ключови думи се появяват. При затруднение и нужда от съдействие с рекламна подкрепа в различните рекламни канали екипът на webselo.com е винаги насреща.

Ако желаете да научавате още полезни неща за Google Ads + Facebook, препоръчваме ви да се абонирате за безплатно тематично съдържание, подготвено от екипа на webselo.com.

До следващия път!

Webselo.com
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.