Гугъл отбеляза Международния ден на еделвайса (Leontopodium nivale) с дудъл шевица

Pinterest LinkedIn +

Знаехте ли, че еделвайсът си има собствен ден? И ние не знаехме, но Google ни информира чрез основната си страница за търсене в интернет, че именно 5 март е Международният ден на това красиво диво цвете.

След като вчера поздрави всички българи с празника, днес световната търсачка ни изненада с оригинален дудъл със стилизирани като шевица еделвайси. Изображението препраща към любопитна информация за високопланинското цвете и е повод да научим, че името му е съчетание от немските думи еdel ’благороден’, weiss - ’бял’. Научното му название е още по-интересно: то е Leontopodium nivale. Първата част на името е латинизиран вариант на гръцкото сложно име leontopódion, което означава ’лъвска лапа’. 

Еделвайсът расте на варовити почви и издържа на сурови климатични условия. Той расте на над 1800 метра надморска височина. По света има над 20 вида еделвайс, като най-редките видове растат в Хималаите. Среща се и на Еверест. Мъхестото цвете се среща и в България, във високите части на Пирин и Стара планина, но е много рядък и защитен вид, включен в "Червената книга на България".


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.